krep ismi turkce'ye fransızca'daki crepes kelimesinden girmistir. karsılıgı ise turkce'deki yore yore ismi degisen akıtma veya cızlamaya karsılık gelir.
süt,un,yumurta ve tuz değişmez dörtlüsünden yapılan ve peynir katınca tadından yenmeyecek olan kahvaltı demirbaşlarındandır. halk arasında sütunyumurta diye anılır.*
güzel bir kahvaltılık, ne olduğu anlaşılamayan doyurucu yiyecek...
malzemeler:
2 yumurta
1,5 bardak süt
1 bardak un
yapılışı:
mikserle bütün malzemeler uygun bir kapta karıştırılır, çok az yaglanan tava ısıtılır ve üzerine bir kepce yardımıyla göz kararı dökülür, pişirilir.
afiyet olsun (adettendir)
iki kişi için bile yapılması epey uzun süren yiyecek. tavayı ısıtın, yağı sürün, krep karışımını tavaya dökün, altının kızarmasını bekleyin, krepi diğer tarafı kızarsın diye çevirin ve bekleyin, tavayı boşaltın ve tekrar yağlayın. tanesi 3 dakikadan 10 tanesi yarım saatte çıkabilir.
pişirmesi zahmetli ama yemesi lezzetli sabah kahvaltıları için uygun aperatiftir. aperatif diyorum çünkü eğer çok yapılmadıysa sadece ön kahvaltı olabilir.
pişirirken değişik atraksiyonlara girip, "ben spatulasız da çeviririm bak" diyip tavayla ters düz yapmaya çalışıldığında "ay ay ayyyy ziyan oldu" repliklerini duymaya neden olabilir. eğer başarılı olursanız çevirme konusunda havanıza hava katılır mı acaba?
hiç uğraşmayın derim çünkü kenton tarafından hazır krep üretilmiştir, sütü ekleyin ve iyice çalkalayın 5 dk içinde 6 kişilik krep kahvaltı sofranızda olacaktır. tavanın tabanını incecik kaplayacak düzeyde dökün ve kızarmasına izin verin zira benim hazırladığım biraz kalın olmuştu ve topak topak un içeriyordu. biraz acemi işi olduğundan olsa gerek ya da iyi çalkalayamamış olabilirim. *
turkiye'de bazi yorelerde kaygana adiyla gecen, yapmasi uzun tuketmesi kisa suren, basit muhteviyati ve pisirme teknigi sayesinde kuresel nitelige sahip yemek.
sabahın köründe zevkle ve heyecanla daha önce kimseye hazırlanmamış bakir bir kahvaltıda soğuyana kadar bekletilen ve sadece bir tanesi yenen güzide yiyecektir. creep eşliğinde iyi gider.
*krep yaparken dikkat edilesi püf noktaları:
harcının içine sıvı yağ koyarsanız, tavaya yapışmasını tamamen önlemiş olursunuz.
bir de krep, kısık ateşte pişirilir.
harcına bir tatlı kaşığı toz şeker ilave ederseniz, daha da leziz olur.
yapması zahmetli ama yemesi saniyeler alan yiyecektir. dünyanın hemen her yerinde farklı adlarla anılır. mesela ben şilkin diye öğrendim. krepler pişirilip bir tepside ustuste konur üzerine şerbet ve tereyağı cızırdatılıp dökülür yenirdi. daha sonra krep olduğunu öğrendik ve sanırım en fazla bilinen adı budur. süngerimsi yapısı, yumurtalı tadı süperdir. pazar sabahı kahvaltıları için vazgeçilmezlerdendir.