kreatin fosfatın ana bileşeni. bilindiği üzere anaerobik solunum sisteminin yoğunluklu olduğu sporlarda, atp depomuz tükendiğinde, kreatin fosfat molekülleri devreye girerek, fosfat salınımıyla atp oluşumuna katkıda bulunurlar. bu da bizim spor performansımızı artırır.
kırmızı ette bol miktarda bulunur. ama bir sporcunun günlük kreatin gereksinimini karşılayabilmesi için günde ortalama 10 kg et yemesi gerekmektedir, bu da tehlikeli ve imkansız olduğu için, takviye olarak dışarıdan almak mantıklıdır.
Kanımda normalin biraz altında olduğunu öğrendiğim madde.
Saç ve tırnak gibi cansız dokuların korunmasında önemli rol oynayan bir protein olan keratin ile karıştırılmamalıdır.
Sanırsam sporun s'sini yapmadığım için vücudumda kas dokunun az olmasıyla alakalı, fakat vücuduma dokunanlar vücudumun sert olduğunu söylerler.
Bu durumu araştırmadım dışarıdan alınması ne kadar doğru bilmiyorum. Bildiğim belli bir düzeyin üzerine çıkması sizi böbrek yetmezliği hastası yapar ve diyalize kadar götürür.
Kreatin monohidrat bilinen en etkin form olarak tavsiye ediliyor. Bu formunu aromalı veya aromasız piyasada bulmak mümkün. ilk aşamada yükleme yapıp daha sonra sabit 5 mg tercihen spor öncesi kullanılır. 1-3 ay arası kullanım sürelerinden sonra ara verilir.
Kreatin spordan 1 saat önce alındığında çok derece etkili bir güç artışı sağlıyor. Ben bu güç artışı nedeniyle omzumu bir süre sakatladım. O nedenle kullanacak arkadaşlara dikkatli olmalarını öneriyorum.