Her yıl düzenli olarak sonbaharda, Kuzeydoğu Amerika'da yaşayan kral kelebekleri yumurtlamak için Kanada'nın güneyinden Meksika'nın içlerine kadar göç ederler. Bu yolculuk 4000 km.'nin üstünde bir yol demektir ve 75 günden fazla sürebilir. Kelebekler ise bu yolu katederken bir doğru boyunca uçmazlar. Kimi zaman önlerine çıkan bazı engelleri aşmak zorunda oldukları için aslında çok daha fazla yol katettikleri unutulmamalıdır.
sonbaharda gece ile gündüzün eşitlendiği gece ** 3200 km sürecek yolculuklarına kanada'dan başlarlar. varacakları hedef ise meksika'dır(!) aralık ve mart ayı arasında geçen bu uzun süreli yolculukta hiçbir şey yemezler ve sadece uçarlar... her sene aynı dağın yamacında birleşirler.
yine gece ile gündüzün eşit olduğu * gece öncesi çiftleşirler. yola çıkmadan önce de baharda açan çiçeklerden aldıkları bal özütlerini yerler. daha sonra da ekinoks günü kuzeye doğru yola çıkarlar...
dünyanın en inanılmaz hayvanlarından birisidir. sahip olduğu boyut ve kat ettiği yol oranlanırsa depoladığı enerji ve her sene icra ettiği muhteşem yolculuk gerçekten inanılmazdır.
insan eli büyüklüğündeki turuncu ve siyah renklerdeki monarch kelebekleri her yıl aralık ve mart ayları arasında kanada'dan orta meksika'ya göç ederler. yaklaşık 250 milyondan oluşan turuncu bir kelebek bulutu insanoğlunun dünya üzerinde görüp görebileceği en güzel canlı kartpostallardan birisini sergiler.
Amerika kıtasını baştan sona dolaşarak devamlı göç halinde bulunan ve kelebeklerin ömrü kısadır diyenleri şaşırtan kelebek cinsidir.
Göçleri 1 yıl kadar sürer ve asıl insanları şaşırtan kısmı, bu göç sırasında 4 ay yada 3 ay yaşayan kelebeklerin öldükleri halde yeni doğanların bu göç yolunu nasıl takip ettikleridir. Bilim insanları buna henüz bir verememektedir.
Göçü tamamlamak için 3 nesil gerekir. Vardıkları yerde ölen bu son nesil en iyi özelliklere sahip olan nesildir.