başımıza ne geliyorsa cemaate girmediğimiz için geliyor keşke gireydik. ve böylece "bir gün önceden ezberlemeyle atanmanın dayanılmaz hafifliğini yaşayacağımız bir sınavdır." diyebilirdik. Her sene bu soruların belli bir kesim tarafından zaten birilerine el altından gönderildiğini düşünüyorum. Önemli olan ya gönderenlerin dikkatsiz olması gerekir ki çıksın. Nasıl ki "yalancı" lakabı iyi yalan söyleyemeyip rezil olmaktan dolayı kazanılır.
(O soruları gözetmenlerin işaretleyip foto çekmediğine göre başkalarının elinde ne işi vardır.) bunların ciddi şekilde araştırılması gerekiyor.
(Fake olsa da bu kadar tüm soruları en ince ayrıntısına kadar hangi hafıza tutar pes.)
Dipnot:Arkadaşlar diğer soruları bilmemde şuanda aldığım bir habere göre eğitim bilimlerinden kpss den çıkar arkadaşımla konuştum ve 16:20 de sınavdan çıkmıştı. Yalnız iyice bakan arkadaşlar twitter e koyulan eğitim bilimleri sorularının 16:00 da koyulduğunu gördüm ve arkadaşa resimlere bakmasını söyledim. "Aynen aga bu soruların alayı çıktı" dedi. Anlayacağınız bir kpss sınav soruları çalınmasıyla daha karşı karşıyayız ve üstüne kara bulutların çöktüğü sınavdır.
zeki ama çalışmıyor tayfasınından olan şahsımın çuvalladığı sınav.
memur olmak istemediğim için önemsememiştim taş çatlasa 3-4 gün çalışmıştım ama en az 90 alırım havasındaydım.
velhasıl kelam çalışmadan mantıkla yapılacak şey değilmiş sadece matematik benim gibi sayısal kökenliler için çerezdi. fakat diğerleri tam anlamıyla (belki coğrafya hariç) kazıktı. türkçe soruları biraz kasıntılıydı öss zamanı * 30 soruyu 6-7 dakikada çözerdim ama süre tutmasam da en az yirmi beş dakika harcadım sanırım. tarih full ezberdi doğrudan çok yanlışım var orası kesin. 80 altı alabilirim ama bunun acısını ales ve kpds'den full yaparak telafi edeceğimden emin olabilirsiniz.
dipnot: benim için çok önemli olmadığı için gayriciddi bir havada girdim ama genel olarak sınav öncesi stresli endişeli gözler ağırlıktaydı. onlar için hayırlısını temenni ediyorum umuarım istedikleri notu alırlar.
yapıldıkça gençlerin devlete olan kinini kat ve kat arttıran sınav.
bir milyon genç girdi sınava devlet bir tarafını yırtsa alacağı adam sayısı 225 bin.
ne olacak gerisi?
umrunda mı devletin?
tabii ki hayır.
aziz ve güçlü hükümetimiz 81 ile üniversite yaparak tarih yazmak istiyor.
yazın bakalım tarihi.
kpss 2020'de 5 milyon kişi sınava girerek yazdığınız tarihe anlam katar.
yıl olmuş 2012 kazık kadar insanları hala ilköğretim okullarının kavurucu yaz sıcağında perdesiz klimasız sınıflarında sınayan öğrenci seçen ve yerleştiren merkezin usanmadan ve tekrar söylüyorum '2012'de yaptığı sınavdır
mantar gibi açılan üniversitelerden bi dünya mezun veriliyi bu ülkede. bu kadar mezunu nereye yerleştirecekler ki. açma arkadaşım açma bu kadar üniversite. istihdam edemeyeceğini bile bile nedir bu yeni üniversite açma merakı. milyonlarca insanla yarıştığın yetmiyomuş gibi insafsızca hazırlanmış sorularla da boğşur durursun. bu kadar üniversite açana da bu soruları hazırlayana da lanet okuyorum şimdi...
bu zamana kadar girdiğim sınavlar içerisinde genel kültür sorularının en kazık olduğu sınavdı. coğrafyada zorlandım, tarihte kah güldüm kah ağladım, vatandaşlıkta ise vatandaşlıktan çıkasım geldi, güncel sorular ise sallamaya ve tutturmaya müsaitti. türkçeden ise yanlışım çıkacağını sanmıyorum zira çok geyik ve basitti. matematik ise her zaman olduğu gibi yapabileneydi.
saçma sapan güvenlik önlemlerinin alındığı ve bu önlemlere abuk çözümlerin bulunduğu bir diğer sınavdır. öyle ki millet tavuk gibi eşeleye eşeleye anahtar, sigara paketi falan gömüyor. ağacın dibine sırtını ver, on adım yürü araba anahtarı tam orda. sınav günü okul gömü kaynıyor.
sınava benim gibi adapazarında girenlerin, sınavın zorluğunun yanı sıra deprem şoku yaşamaları kötü oldu. deprem yüzünden en az 5 dakikam gitti. yalnız 4 şiddetindeki depreme rağmen kimsenin yerinden kıpırdamadan soruları çözmeye çalışması da, bu kpss olayındaki rekabetin bir kanıtı oldu benim için. son söz olarak ösym ye o türkçe testi var ya, anladın sen onu *
şimdi genel olarak değerlendirecek olursak;
türkçeyi biraz kasmışlar. parağraflar fazla, cevaplardaki kesinlik azdı. net değildi. bu sene ya ösym'nin türkçe komisyonunda ya da benim türkçemde bir sıkıntı var. coğrafyanın soru tipi değişmiş. normalde bilgi sorarlardı. yorum ve güncel konularla saçmalamışlar. tarih yorum ve bilgi karışımıydı. matematik sorularını zorlaştırmışlar. tahminim puanlar 2010'a göre düşecektir.
tarih sorularının tamamen bilgiye dayalı oluşu, matematik sorularının gelişimsel bir zeka dolu ürün soruları oluşu, türkçe sorularının yoruma açık ancak bir kaç cevaplı olabilecek tarzda oluşu ki öyle değildir tabi de, coğrafya sorularının genel de ekonomik ve fiziksel temalara dayalı olduğu ve yine hukuk vs sorularının güncelliğe dayalı olduğu ve benim de öylesine ortamın nabzını tutmak adına girmiş bulunduğum bir sınavdır..
"hükümete karşın" soruların yer aldığı sınav olmuştur.ayrıca matematikten birkaç soru ve türkçe soruları ales aşırmasıdır.tarihteki son başbakan sorusu için anadolu lisesi sınavına bakmayan aklımı yiyeyim.
genel özet :
tarihte gazete ve son başbakan sorusu patlattı...minberi hiç duymamıştım , son başbakan da atatürk'ün ölümüne az kala celal bayar olmuş , ismet inönü çok doğru gelmişti...laiklik ve milliyetçilik eminim ama halkçılık da ek olarak olabilir...
coğrafya da yeşilırmak projesinde patladım...en temiz enerji kaynağı sorusuna ambarlı dedim ama hidroelektrik var mı şıklarda bakmadım...çevreye zarar veren projeler arasında "boğazlar üzerine inşa edilen köprülerin " de olması hükümete rağmen "ayıptı".içki,haşhaş,tütün sorusu beklemiyorduk ama hükümete ters soru da beklemiyorduk.cari açık meselesine de değinmeden edememiş arkadaşlar...
matematik son 3 soru ve 2'ye uzaklık soruları dışında kolaydı.umarım fark etmediğim bi bit yeniği yok-muş-tur *
vatandaşlıktan davos-istanbul sorusunu bekliyordum yaptık şükür.olağan evlilik yaşından emin değilim ama olağan dediğine göre 17 yi bitirmek olsa gerek...hükümetin yaptığı yasal değişikliklere dair bişilre bekliyorduk sadece rte'nin atar yaptığı S-P sorusu çıktı.
gelelim türkçeye ki şıklarından paragraflarına , dilbilgisinden anlatım bozukluğuna kadar kasıntı bir bölümdü.o mutsuzluktan bahseden adam beni mutsuz etti...ak parti gibi bir hükümet varken "hilal-islam-putperestlik" olayına gönderme yapan anlatım bozukluğu sorusu çok absürd oldu...hiç emin değilim o soruda neyin anlatımı bozduğundan.ya öküz başıydı ya da son cümleydi...şıkları neden öyle kaypak kaypak sıralamışlar neyin esprisiydi anlamadım.ayrıca o ezkaza oyuncu olan adama
Türkce ve anayasa sorularini hazirlanyanlara saygilar olsun. Gelmis gecmis en zor kpps genel yetenek sinavidir. Allah kimseyi kpps`ye muhtac birakmasin. Cok zordu cok.
Bir muhendis icin kolay genel yetenek zor genel kultur sorularina sahipti. En azindan bana gore oyleydi. Cok sukur isim gucum var... Yani bir beklentim yok devletten. Arkadasla kim daha yuksek puan alacak diye iddiaya girdik... O yuzden girdim sinava... Yalniz aylarca dersaneye gidip tek is umidi bu sinav olan insanlar vardi orada. Cok huzun verici... Malabadi koprusuymis... Devletin isini yapmak icin sectikleri adamlara boyle sorular soruyorlar... Devleti yonetenler ne halde acaba? Adaletini sikeyim dunya...
bugün sabah saat 9 buçukta başlayan sınavlar silsilesidir.
amına koduklarım sınav giriş belgesine ingilizce sınavının süresini de ekleyerek 180 dakika yazmışlar. ben de rahat rahat çözüyodum. sözele kafam bastığı için matematiği en sona bırakmıştım. şerefsiz görevli de son 5 dakika kala uyardığı için hüsrana uğradım. anca 2 tane işaretleyebildim matematikten. sorular genel olarak çok kazıktı lan.
allah o malabadi köprüsünün belasını vermesin sınavı olmuştur.
anasını satim biliyordum lan artuklular olduğunu. neden danişmendlileri işaretledim? neden ha neden? neden bu kadar kek sorulara bu kadar panik yaptım? ilk girdiğim kpss buydu. bana ilk giren kpss de buydu. hala ümitliyim. 80i geçebilirim diye düşünüyorum. niye çözmüyorlar bunları tv de?