... bu diller için sınavda sözcük bilgisi, dilbilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. sınavda adaylara 80 soru sorulacaktır. diğer dillerde sınav türkçeye ve yabancı dile çeviri şeklinde yapılacaktır. çeviri için 150-200 kelimelik metinlerden yararlanılacaktır.
--spoiler--
bir de halen belli başlı şehirlerde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, istanbul, izmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van ve Lefkoşa) yapılıyor ki bildiğin azap!
80 soruya indirilmesine rağmen soru türlerinde bir değişiklik olmayacak sınavdır. Dil tazminatı için bu pazar dört gözle bu sınavı beklemekteyim. Umarım ilk değişiklik bu sene yapıldı diye zorlamazlar fazla.
kamu personeli dil sınavı.
şayet paragraf sorularından ve diğer sorulardan (cümle tamamlama vs) takılmadan zaman kaybetmeden çözebilmeyi ve soruları anlamayı istiyorsanız
haftada en az 1-2 makaleyi şu siteden http://www.economist.com çevirerek kendinizi geliştiriniz.
siyasi ve ekonomi ile ilgili genel sorular buradan çıkabilir ve çıkıyor da.
bilimsel makaleler de çevirmek lazım tabi ki.
orta zorlukta bir sınav. bence zorluğu paragraflarda aramayın. kpds'de 80 soru var artık. 65 ve üzeri net nefis bir ivmedir. tek yapılması gereken kelime bölümü ve de anlamı bozan cümleler. oralarda hinlik oluyor. basit gibi gözüküp çeldiriciler çok. bir de ömür boyu muaf olmuşum ki ne sen sor ne ben söyleyeyim. o belgeyi duvarıma asmayı düşünüyorum, ara ara bakıp gaza geleyim falan. (alakası yok!) girenlere, gireceklere başarılar diliyorum. laps !
ingilizcesi sıfır olan bendenize eğer pratik yoldan iyi bir puan aldırmanın yolu bahşedilirse ömür boyu minnettar olacağım sınavdır. ingilizcem yok, hazırlanacak vaktim de yok, yani uzun soluklu ingilizce kursuna gidip sabah akşam tekrar yapamam beynimi s...n bir işte çalışıyorum zaten akşama beyin davul gibi oluyor, bu yüzden pratik ve vakit almayan bir çalışmayla bu sınav nasıl geçilir eğer bi arkadaş tarif ederse sınırsız kokoreç ve turşu suyu ısmarlayabilirim.
amerika'da doğmuş, amerika'da büyümüş, hayatının 20 senesini amerika'da geçirmiş, bir amerikan üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışan, çok az türkçe bilen bir tanıdığımın, gözümün önünde sınava girip, 86 alabildiği sınavdır.
yani diyeceğim şudur, her ösym sınavı gibi, bu da bilgiyi ve yorum gücünü ölçmez. kendi içinde saçma bir mantığı vardır, o mantığı kavrayamadığın ve ezberlemen gereken şeyleri ezberleyemediğin sürece, istediğin puanı sittin sene alamazsın.
ingilizce biliyor olman, konuşabiliyor, anlayabiliyor, yazabiliyor, okuyabiliyor olman, ösym'nin gözünde her hangi bir anlam ifade etmez. sonuçta top onundur, kuralları o koyar, istediğini oynatır.
40 soru yapınca 50 alınabilinen sınavdır. ama türkiye ortalaması hesaba katılınca o 50 bile alınamaz. bir de sınav yerine giderken kendini çıplak gibi hissetmek de cabasıdır. üzerinde (kıyafet hariç) sadece kimlik, kağıt para ve sınav giriş belgesi taşıyarak dışarıda 3-4 saat geçirmenin nasıl bir his olduğunu hatırlatacaktır.
dünkü sınava başvurmuş bulunduğum için girdim, o da bana girdi parayı boşa attık yani çalışmayınca olmuyor, hedefim 90 almak ama 84 de takıldım, dünkü sınav ise son dönemde girdiğim üds kpdsler arasında en kıl geçeniydi bu kez 70 bile alamayacağım galiba, ösymye de uyarı mı geldi nedir devlet kurumlarından, kpds ilkbaharı nispeten daha kolay yaptınız, bu yüzden bir sürü memur dil tazminatı almaya hak kazandı zorlaştırın gibi. ayrıca acayip bir sınav sonucu açıklama şekli vardır bu sınav için, kaçıncı sırada olduğunuzu söylemez, mesela 75 aldınız 70 ile 80 aralığında kaç kişinin olduğunu söyler, ki sırada veremez çünkü sözde standart sapma uygulanır ama puana etkisi yoktur kaç doğru yaptıysanız o kadar puan alırsınız herkes sabit bir puan alır, küsüratı yoktur yani öss gibi, bu yüzden zor bir sınavda düşük alırken kolay bir sınavdan yüksek alabilirsiniz ancak, std.sapma etkilemediği için yapabiliyorsanız kopya çekebilirisiniz( ama yapmayın) çünkü sizin alacağınızı puan başkasının puanını etkilemiyor.
bir peçete, üç şeker, iki kalem ve bir silgiye kırk lira verdiğim sinavdır. 2011 sonbahar dönem sınavı geçen yıllara nazaran zor ve dolayısıyla bilenin ayırt edildiği sınav olmuştur. ösym'nin yeni stratejisiyle birlikte artık okuduğunu anlamaya yönelik bir tarza dönüşen kpds ya da üds, taktik veren kursların işlevselliğini kaybettirmeye başlamıştır. dönem artık taktik değil okuduğunu anlama dönemidir, bu böyle biline.
20 kasım 2011 sınavı gerçekten zordu; ama paragrafları bir hayli anlaşılırdı. tek sorun şu anlamı bozan cümleyi bulma soruları. ulan zaten türkçe paragraflarında bile zor o soruları yapmak, ingilizce yapmak ölüm. her neyse, kutunun içinde şeker çıkınca şaşırdım. malum deneyimim pek yok. ayrıca, marmara hukuk fakültesi 2. kat amfi 7'de giren yazar arkadaş varsa, onlarda fark etmiş olabilirler. sınav esnasında çoğu kişi uyuyordu.* sonra uyandılar tabi. düşünün sınav ne kadar zordu.*
ingilizce seviyesini ölçmediğinden dolayı, bir an önce kaldırılması gereken sınav.
toelf diye bir sınav varken neden kpds'ye ihtiyaç duyulur!
kpds sınavından iyi not almak için harcanan çabayla, zaten ingilizce öğrenilebilir. böylelikle toelf'dan da başarılı olunur.
adam akıllı çalışmadığım halde , hele birde ankaradan otobüs ile gelip girdikten sonra 50 aldığım sınavdır.
Tırt bir sınav sistemi olduğu kesindir. Çünkü bir dil öğrenilirken konuşma da dil de dahildir.
bu sınavdan, en yüksek derecede puan alsanız bile iki yıl sonra onun derecesini bir alt kademeye; onu takiben iki yıl sonra bir alt kademeye daha düşüren bir devlete sahipsiniz.
yani bu adamların sorduğu soruları yapabiliyor olduğunuzu yıl aşırı kanıtlamanız lazım. ki ayda 70 lira alabilesiniz.
yok artık gurur meselesi oldu. kaç puansa kaç puan. çalışacam alacam anasını satiim. zorla.
kendimi hülya avşar ın peşindeki o adam gibi hissettim. neydi hani bi köylü kızını oynuyodu.. delikanlı vardı. hülya avşar ın annesi rolündeki kadın da o gençten hoşlanıyodu.. neydi lan..