örneğin sebebini bilmediğimiz bir çok korku vardır
hayvan korkusu, ateş korkusu, elektirik korkusu vs.
Aslında bu korkular doğuştan gelen korkular değil koşullu korkulardır.
mesela hayvan korkusu
dünyaca bilinen küçük Albert deneyi ile Rus doktorlar tarafından varlığı kanıtlanmış korkulardan biridir.
Albert 8-9 aylık bir bebekken annesinden bu deney için para karşılığı alınmış bir bebekti. Albert'i Dr. Watson ve asistanı bir fare ile aynı odaya koydu ve gözlemlemeye başladı. sanıldığı gibi Albert fareden korkmadı hatta tam tersi fareyi görünce onu çok sevdi onunla oynamak istedi ve onu odada yakalamaya çalıştı. bunu gören doktor ve asistanı Albert fareye dokunduğu anda çelik ve demir çubukları birbirine vurarak rahatsız edici sesler çıkardı. bundan çok korkan Albert sakinleştikten sonra ilgisi tekrar fareye kaydı ve ne zaman onunla oynamaya çalışsa doktor ve asistanı aynı şeyi yaptı. Bir kaç seferden sonra Albert fareye yaklaşmaz oldu ondan korkuyor ve kaçıyordu. Bunu gören doktor ve asistanı tatmin olmadı. Albert artık tüylü ve özellikle de beyaz olan şeylerden koşullu olarak korkmaya başlamıştı. Bunu gören doktor ve asistanı giydikleri beyaz tüylü kostümler odaya girdiler ve gördüğü şey karşısında şok geçiren Albert'ın beynine bu korku iyileştirilemez şekilde kazınmıştı artık. deneyden ve bebeğin psikolojisinin bozulduğundan haberdar olan anne bebeği geri aldı. Bu deney o tarihten itibaren yapılmış en etik dışı deneydir.
işte bunun gibi bebeklik döneminde hayvanlara yaklaştığımızda annelerimizin bizi azarlası, hayvandan uzaklaştırmak için çekiştirirken canımızı yakması vb. sebeplerden dolayı bir çok insan hayvan sevgisinden yoksun ve onlardan sebepsiz yere korkan insanlar oluyor.
ateş korkusu da aynı şekilde Örneklendirilebilir. ateşten insanların büyük bir çoğunluğu korkar ve aslında belki de daha önce hiçbir yerini yakmamıştır. Bu korku da yine koşullandırılmış bir korkudur.