pek bilinmese de türk* dünyasının sembollerinden biridir.
eski türklerde bayrak anlayışı yoktur ama çeşitli semboller vardır. bu sembollerin en bilineni de bozkurttur. eski türkler bozkurt, kartal, at ve koyunu sembol olarak benimsemişlerdir.
sürü halinde otlanan hayvan cinsi. ama illa ki başlarında güdecek biri olması gerek. (bkz: çoban)
lakin koyun da olsa, hayvan da olsa birey özellikleri bulunur.
hiçbir koyun sürüsünde tüm koyunların hepbir ağızdan "meee" dediklerine şahit olamazsınız. kimi meeea der, kimi mee der, kimi beee der falan filan...
ama kimi insanlar vardır saniyesinde hepberaber eveeeeet diye bağırabilirler.
insanlar mı koyun yoksa koyunlar mı insan?
anadoluda yüzyıllardır yetiştirilen hayvan türüdür sürünün başındaki uçurumdan atlarsa geriside atlayacaktır. eski bir pagan inanınışına göre insanlar uzun süre beraber yaşadıkları hayvanlara benzer zamanla bu benzeme sadece huy olarak değil surat olarakta gerçekleşir. anadolunun sıradan insanını şöyle bir süzünce görürsünüz ki adamın hakikaten surat ifadesi davara benziyor, ortada kol gibi bir burun kuluklar yamuk yumuk çanak anten gibi, gözler çapaklı işte 80 yılda çıktık açık alınla denen dewrimin uğramadığı köylerde insanlar zamanla davarlaşmış aklını kiraya vermiş durumdadırlar o yüzden davar gibi toptan satılıp, toptan alınırlar.
hayvan anlamında kullanıldığında ve ünlü bir harfle başlayan ek alması gerektiğinde ünlü düşmesi yaşamayan, lakin kucak anlamında kullanıldığında ve yine ünlü bir harfle başlayan ek alması gerektiğinde bu sefer ünlü düşmesi yaşayan bir sözcüktür, enteresandır.
misal: benim koyunuma yamuk yapan beni karşısında bulur!
diğer misal: gel koynuma hele, çekinme!
kurban bayramında kesilen, parçaları fakire fukaraya dağıtılan, kavurması pek hoş olan, sevimli hayvan.
(bkz: koyun copluyon mu?)
(bkz: koyunca hopluyon mu?)
bizim çiftliğimizde dedemin egemenliği altında yaşamını süren hayvanların her birine verilen ad. bir tane de köpek var ama o koyundan daha başka bi şey.güzel ve sevimli hayvanlardır...kişisel gözlemlerim sonucu koyunlarda sürü psikolojisinin çok da etkili olmadığını söyleyebilirim(en azından bizim koyunlar için bunu söylerim) çünkü bir koyun nereye giderse diğerleri oraya gitmiyor, dedem ne tarafa derse oraya gidiyorlar...
koyunlarda simetriği hastalığı vardır. otlandıkları çayırlara baktığımızda otları, çim kesme makinesiyle aynı eşitlikte kesilmiş bulursunuz. öküzlerde bu durum gözlenmez.
(bkz: tespit insanı)