düz mantık sonucu doğal bir sorudur. tıpkı şunun gibi: üniversiteye veya kamuya türbanla girememek hak ihlali de, ağabey yada baba dayağı ile başı kapatılan kızınki hak değil mi?
benzer bir durumda uzunluğu dizin altına kadar olmayan etek vekolları gösterir şekilde giyilmiş elibiseler de kamu kurum ve kuruluşlarındaki kılık kıyafet mevzuatına aykırıdır. bunun kurumların çalışılabilirliği ve tarafsızlığını sağlaması için olmazsa olmaz bir durum olduğnu kabul etmek gerekir. kişilerin kendi dini ve ya ideolojik inançlarını yansıtacak şekilde kurumlarda görev alması (her ne kadar kendileri iyi niyet çerçevesinde bunu yapsalar bile) o kurumdan fayda sağlayanlar için aynı şekilde algılanmayabilir. bu nedenle devlet kurumlarında bu türlü giyime müsade edilmemektedir.
tarafımdan kot pantolonla okula gelmeleri yasaklanan öğretmenlere soru halinde sorulmuş durumdur.
cevap: kot pantolon sportif giyimi temsil eder. oysa devlet daireleri resmi alanlardır ve çalışanları mutlaka belli bir resmiyet çerçevesi içinde giyinmelidirler. bu giyime hac takmak, başörtüsü takmak gibi dini simgeler de aykırıdır. nedeniyse ülkemizin laik olmasıdır. bilmeyenler ve unutanlar için; laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı şekilde yürütülmesidir. bu sebeptendir ki, devlet işlerinin yürütüldüğü makamlar gerekli resmiyete uygun olmalı ve dini simgelerden arındırılmış olmalıdır.
büdüt: yok be bu sefer isyan etmeyeceğim. ne haliniz varsa görün. müstahak size.