türkiye için iki ucu boklu değnek olarak değendirilebilecek olay. kosavanın sırbıstanın onayı olamdan bağımsızlığını ilan etmesi nasıl dünya tarafından onaylanıyo hala merak içerisindeyim. ancak 89 da sırbistanın da tek taraflı olarak kosovanın özerkliğini kaldırması belkide bu olayı bu şartlarda meşru gösteriyor. bizimde kıbrıs garantörlüğümüzden yıllardır uğraştığımız tanıma olayı 40 yıldır gerçekleşmiş değil belki bu tanımadan sonra buna örnek gösterilir. öte yandan kuzey ırak ta oluşan bi kürt devleti mevcut bunlarda yarın bizde bağımsızız derlerse bize bok yemek düşer gibime geliyo.
akp'nin ve extended dış işleri bölümünün (akp'li bir cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanlığı ile beraber yürütülen bölüm) öküzün trene baktığı gibi bakakaldığı olay. gül arablarla yemeklere gideceğine, kosovaya gitse ve desteğini açık bir şekilde, kıbrıs'a atıfta bulunarak yapsa idi "ülkesini seviyor" diyebilirdik.
ama işte bildiğiniz, gavurdan daha gavurcu bir profil, işi gücü hülle.
burada gavur, dinsiz değil; vatansız anlamında kullanılıyor.
Tarihinde, Cezayir'in bağımsızlığına Fransa'yla birlikte çekimser oy kullanma utancını bulunduran Türkiye, dün yeni bir utanca imza atarak Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdı. Türkiye, tanıma mektubunu ulaştıran ilk ülke oldu.
kosovalılara arabalarının arkasına abd sağolsun yazdırtan olay. ki stratejik düşünmek gerekir, abd'den anında destek alan bir olaya ben süpheyle yaklasırım.
tamam kosova halkına kendimizi yakın görüyor olabiliriz, hadi onlarda müslüman diye hoşgörmüş olabiliriz de bu yaptığımız bana göre büyük şerefsizlik.. sen nasıl kendi kafasına göre bağımsılık ilan eden bi bölgeyi tanırsın? hangi hukuki anlaşmalara dayanıyor bu? aynı şekilde senin topraklarında gerçekleşse bunlar ne yaparsın? ne dersin o zaman o hemen tanıyan ülkeler hakkında? nasıl düşünürsün? yarın birgün başına aynı şey gelirse ne yapacaksın? sen 'kürtleri kışkırtıyorlar' derken, kürtlerin bizden ayrılmasını istiyorlar şerefsizler derken aynısını yapan kosovalılara niye hak veririsn? o kıçını yaladığın amerika sana 'şu doğuya özerklik ver bakıyım.' dese hemen kabul edecek misin? o özerk bölgemiz de kendi kendine bağımsızlık ilan ederse ne tepki vereceksin?
olayı ben mi yanlış yorumluyorum? ben mi hiç bişeyin farkında değilim? yoksa siz aklınızı mı kaybettiniz amerika uşaklığı yaparken?
nasıl toprağı parçalanan bağımsız bir devlete bunu yapabilirsiniz onu en çok sizin anlamanız gerekirken?
ABD: Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kosova'nın ''bağımsız ve egemen bir devlet'' olarak tanındığını açıkladı.
Afganistan: Kabil, Kosova'yı tanıdığını ve bağımsız bir ülke olarak desteklediğini açıkladı.
Almanya: Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını açıkladı.
Arnavutluk: Başbakan Sali Berişa, Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdıklarını duyurdu.
Avusturya: Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Kosova'yı tanıma prosedürünün tamamlanması için bakanlar kurulu toplantısı istedi.
Belçika: Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, ''Belçika, bu hafta Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak'' dedi.
Danimarka: Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller de AB'nin 12 ila 15 ülkesiyle birlikte kendi ülkesinin de Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.
Finlandiya: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kosova'nın tanınması için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.
Fransa: Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.
ingiltere: Dışişleri Bakanı David Miliband, Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi.
italya: Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, ülkesi adına Kosova'yı tanımaya niyetli olduklarını bildirdi
KKTC: Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kosova'nın bağımsızlığını selamladığını, Kosova'nın bağımsızlığının, dünya istikrarı için büyük önem taşıyan Balkanlar'daki güvenlik ve işbirliğini olumlu yönde etkilemesini umut ettiğini bildirdi.
Polonya: Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, AB ülkelerinin çoğu gibi ülkesinin de Kosova'yı tanımaya hazırlandığını belirterek, ''Hükümete, Kosova'nın bağımsızlığının tanınması için bir önerge verdim'' dedi.
Türkiye: Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yazılı açıklamasında ''Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Meclisi'nin bağımsızlık bildirgesinin muhtevasını ve unsurlarını memnuniyetle karşılamış ve bu anlayıştan hareketle, Kosova Cumhuriyeti'ni tanıma kararı almıştır'' dedi.
Macaristan, irlanda Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Slovenya ve isveç'in de Kosova'yı tanımaya hazır olduğu bildirildi.
islam Konferansı Teşkilatı da Kosova'nın bağımsızlığını desteklediklerini açıkladı.
Kosova'nın bağımsızlğını tanımayan veya karşı çıkan ülkeler ise şöyle: Azerbaycan: Dışişleri Bakanlığı ''Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi uluslararası ilkelere aykırı ve yasadışıdır'' dedi.
Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Kosova'nın bağımsızlığının ''hukuken geçersiz'' olduğunu açıkladı ve ''Kosova'yı asla tanımayacağız" dedi.
Romanya: Devlet Başkanı Traian Basescu, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanını, ülkesinin ''hukuk dışı bir eylem'' olarak nitelediğini bildirdi.
ispanya: Kosova'yı yeni devlet olarak tanımayacağını söyledi.
Vietnam: BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyelerinden Vietnam, Kosova'nın Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesine karşı olduğunu açıkladı.
Moldova: Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlık ilanının ''Avrupa'da istikrarı bozucu bir etken'' olacağını ve tanımayacağını açıkladı.
Slovakya: Dışişleri Bakanı Jan Kubis, ülkesinin Kosova'yı tanıma niyetinde olmadığını söyledi.
Rusya: Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma ve üst kanadı federasyon konseyi, Kosova'nın bağımsızlık ilanını kınadı.
Tanıma konusunda henüz bekleyen ülkeler ise şunlar:
Hollanda: Hükümet, Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanımakta acele etmeyeceğini duyurdu.
Malta: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunması eğiliminde olduğu belirtiliyor.
Portekiz: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor.
Bulgaristan: Dışişleri Bakanı Ivalyo Kalfin, hükümete, Kosovalı yetkililerle diplomatik ilişki kurulmasını önereceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov ise, ''Kosova ile ilgili tavrımızı Kosova yönetiminin Marti Ahtisaari planını uygulayıp uygulamaması belirleyecek'' dedi.
yazılacak çok şey var ama kendi açımızdan iki konu öne çıkıyor galiba.
öncelikle azerbaycan'ın kosavayı tanımaması konusu. türkiye tereddütsüz tanırken, azerbaycan neden karşı çıkıyor kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına? çünkü yarın birgün kendisinin de benzer bir tutumla, dağlık karabağ konusunda karşılacağını öngörüyor, azerbaycan. peki böyle bir emsal teşkil etme durumu olursa, türkiye ye etkisi ne olur? türkiye-ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinde, türkiye'nin temel şartlarından biri, ermenistan'ın dağlık karabağ'dan çekilmesi ve bu bölgenin hukuken olduğu gibi fiilen de azerbaycan'a bağlanmasıdır. tabi burda da bir çelişki söz konusu oluyor. öte yandan kosova va dağlık karabağ, birbirine emsal teşkil eder deyip sıyrılmak da oldukça yüzeysel bir yorum olur.
diğer konu da 'efendim neden kktc'yi tanımıyorlar? çifte standart bu resmen!' benzeri isyanlar. az önceki mevzu paralelinde bakılırsa tabiki kktc de bağımsız olsun denilebilir. ancak abd, kosova'yı tanıyor, kktc'yi de tanır mı diye düşünmek feci şekilde hayalcilik olacaktır. abd, rusya'nın etkisinden uzak, hazmı kolay olan, tesiri altına almakta zorlanmayacağı bir kosova'yı tabiki destekleyecektir. oysa kktc sorununda abd'nin tavrı birleşik bir kıbrıs'tan yanadır. çünkü hem yunanistan, hem de türkiye abd'nin etkisi altında olan ülkelerdir. kendi içinde sınırlara bölünmemiş, iki tarafı arasında sürekli bir gerginlik olmayan, orta doğu'ya hakim bir kıbrıs, abd için hayati önem taşımaktadır.
bağımsızlıklarını ilan etmeleri belki güzel ama bağımsız bir ülke olarak bunu ABD bayraklarıyla kutlamaları ne kadar bağımsız olacakları konusunda şüphe uyandırmaktadır. kendilerine Atatürk'ün 6 mart 1922'de TBMM'de yaptığı konuşmadan bir bölümü hatırlatmak istiyorum.
"hangi istiklal vardır ki ecnebilerin nasihatiyle, ecnebilerin planlarıyla yükseltilebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir."
moskof karsi cikiyorsa bizim icin hayirli bir olaydir. bir donem osmanli dis politikasina yon vermistir bu siyaset. moskof'un istediginin tersini yapmak.
kosava'nın bağımsız bir devlet olduğunu ilan etmesi.
garip olan bu olay yaşanırken kosavalıların ellerinde amerikan bayrağı olması. bir ülke bağımsız olurken halkın yabancı bir ülkenin bayrağını taşıması bu olayın arkasında bazı güçlerin olduğunu gösterir. kurulması istenen kürdistan gibi bu kosova'da bazı amaçlara hizmet edecektir bu bağımsızlık ne derece olur ve ne kadar sürer orası meçhul. ingiltere tarfından kurulan ırak'ın hali malum.
amerika'nın 21. yy'da yüzlerce küçük devlet oluşturarak dünyayı daha kolay yönetme politikası bu işin içinde.
milliyetcilik akimi gibi bir dalgalalanma ile dunyayi ne kadar etkiliyecegi merakla beklenen gelismedir. yillardir suregelen rusya'nin balkanlar uzerindeki hakimiyet kurma cabasina (bkz: sicak denizlere inme politikasi) buyuk bir darbe vurmaktadir. ab ve abd destegiyle olusan bu gelisme taraflarin kosova halkini cok sevmesinden degil hepimizin bildigi gibi tamamen cikara dayalidir ki buraya kadar hepsini yillardir tarih derslerinden gormekteyiz.
bu gelismeler ardindan ulkedeki diger etnik kokenlerin parcalanmasi veya kosovanin kuzeyinde yer alan 120 bin kadar sirbistanlinin kendi icinde bir bolge olusturmasi soz konusudur ki bu bolge ulkenin yer alti zenginliklerinin buyuk bir bolumunu olusturmakta ve rus firmalari bu bolgede faaliyet gostermektedir.
kosova bagimsizligi gunumuze kadar gelen seklinden tamamen farkli oldugu icin bazi ulkeler tarafindan taninmamasi beklenmektedir ornek olarak; ispanya, yunanistan, guney kibris rum yonetimi ve tabiki rusya vb. cunku bu ulkeler ayni tarz bolunmeleri bunyesinde yasamaktadir.
bu bagimsizligin diger bir farkli yonu etnik koken tabanli olmasidir ulkenin yuzde 98'i ayni etnik kokenden gelmektedir.
dunya savaslarinin basladigi, yillardir sorunlu olan balkanlar artik daha da farkli bir hal almistir.
bundan 50 yıl sonra yeni nesillere hatırlatılacak bir bağımsızlık gününe adını veren olay.
2058 yılında bugünün kosovalı gençleri torunlarının sorduğu her soruya cevap verebilir umarım...
- dede biz nasıl bağımsız olduk?
+???
-dede bayrağımız neden ab bayrağına benziyor?
+???
- dede yıldızlar etnik kökenleri mi ifade ediyor, öyleyse neden 12 değil de 6 taneler?
+???
- dede şu bağımsızlık gününde çekilmiş fotoğrafta bir elinde abd diğer elinde kosova bayrağı taşıyan sana ne kadar benziyor değil mi?
+???
not: şükürler olsun ki; dedelerimize kendi bağımsızlığımız ile ilgili sorduğumuz her sorunun cevabını aldık bizler...bir de bu bağımsızlığı destekleyenler olabilir? onlar için buyrun; (bkz: turkiye nin kosova yi tanimasi/#3022067)
kosova'nın zaten özerk bir bölge olduğundan kürt sorunu ile yakından uzaktan alakası olmayan durumdur. otu boku kürtlere yontmak isteyenlere güzel bir olay olmuştur ancak daha dikkatli tahlil edilmesi gereklidir. avrupa'da bir çok dengeyi değiştireceği de ortadadır.
iyi olan herşeyi sadece kendisi ve kendi türü için isteyenlerin kına yakmasını gerektiren gelişmedir. onlar bilirler kendilerini; almanya'daki türkler söz konusu olunca radikal solculara dönüşenler, sadece türban söz konusu olunca aslan parçası kesilen özgürlükçü yobazlardır.
sevinçten ağlamak üzere iken bunun aslında gurur olduğunu farkettiğim durum. inşallah kktc ve karadag da bizi gururlandıracak. nasıl ki barış gücü olarakf 16 larımızla göklerini koruduk, yine koruruz.
ayrıca kuru kara bir toprağın bağımsız olmasıdır. fakat, ne kadar küçük ve verimsiz olursa olsun, o insanların çektiği acılar kar$ısında istediği özgürlükler bütünüdür bu toprak. ancak arkasındaki güçler ve sebepler varoldukça, bu özgürlük isteği her zaman haklı olmayacaktır.
abd'nin egemen güç olarak istediği zaman istediği gibi at koşturabildiğini göstermesi bakımdan da ilginçtir.büyük abiler masa başında piyonları değiştiryorlar,oynuyorlar.sırada ise galiba biz duruyoruz.