eğer alınacak kitabın yazarı hayatta değil ise gönül rahatlığı ile alınır kitap, yok yaşıyorsa ciddi bir vicdan azabı çekilir çok sevmediğimiz bir yazarsa çevredekiler kolacan edilip alınır, ama sevdiğimiz bir yazarın korsan kitabını almak cekilen ciddi bir vicdan azabını getirir arkasından tehlikeli bir durumdur,önerilmez.
Türkiyede memurun,emeklinin ve asgari ücretin ne kadar olduğunu bilip normal olarak 1 haftada bitebilecek bir kitapa 20 ytl vermek duygusuna kapılmama olarak özetlenebilir...
her ay yaklaşık 15 kıtap alıyorsanız bunların 4-5 tanesinin korsan olması içinizi acıtmıyor,acıtmaz, yoksa sadece kitap almak için çalışırsınız bu ülkede.
''orjinallerde çok pahalı canım neapsaydım,basımevleri bu kadar yüksek fiyat belirlemeseydi'' gibi teselli sözlerinin işe yaramadığı azaptır.korsan yerine sahaflar tercih edilebilir.
insanların karnını zor doyurduğu, üni öğrencilerinin aileden gelen parayla ay sonunu getirene kadar göt çatlattığı, bir öğretmen maaşının 800-900 lira olduğu bir ülkede, sadece fazla duygusal ve hassas bünyelerde görülecek budalalık.
bazı istisnalar hariç kitapların 20 ytlden başlaması nedeniyle kesinlikle vicdan azabı duyulmamalı.. bunu kendimi rahatlatmak için söylemiyorum.. kitaplar gerçekten çok pahalı..
eğer ortada bir vicdan azabı varsa kesinlikle o kitap geri bırakılmalı ve orjinali için bir an önce para biriktirmeye başlanmalı ya da varsa eğer paraya kıyılıp orijinali alınmalıdır .inanın bu sizi çok rahatlatır .vicdanen tabii ki. acayip rahatlarsınız hatta öyle bir rahatlarsınız ki evinizdeki vicdan azabı çekilerek alınmış bir sürü korsan kitap,kaset... ten kurtulursunuz biran önce.ve bu alışkanlık öyle yerlere varır ki taklit olan hiçbirşeyi de almamaya başlarsınız artık.ve inanın karlı çıkarsınız!kendimden biliyorum,o yüzden bu kadar eminim.tabi eski zamanlardan kalan bir alışkanlık olarak kendinizi korsan kitap tezgahlarında kitap incelerken bulmanız kuvvetle muhtemeldir.bu da ayrı bir mevzu.sanırım o vicdan azabı anını yaşamak ama hemen o anda da ondan kurtulmanın dayanılmaz hafifliğini tatmak istemenizden kaynaklanıyordur bu da!
bilgi edinmeyi, kültür sahibi olmayı kitabı gerçek fiyatından alamayacak kişiler de hakeder bence.
korsan kitabının çıkmasına sebep olacak kadar pahalı yazarlarımız vicdan azabı duymalıdır bazen de.
(bkz: bence)
bir kitaba, insana küfür eder gibi fiyat koyulduğu sürece, pek fazla bir insanın çekmeyeceği vicdan azabıdır. çok afedersiniz ama bizde istemeyiz korsan kitap almayı, ama gidipte orjinal bir kitap aldığımda, bir hafta kadar parasız pulsuz dolaşmak ve üstüne üstelik aldığım kitabında 5 para etmez bişey çıkması beni gercek vicdan azabına götüren şeydir.
okursever bir kimse yaşamaz bunu. Okumaktan vazgeçmek yerine korsan kitap almayı tercih ederim. Duyulacak bir azap varsa, onu kitabın fiyatını belirleyenler duymalıdır dedirten durumdur bu.
asgari ücretin bu kadar düşük olduğu ülkede bir kitaba 40 lira etiket koyarsan hiç de duymayacağım vicdan azabıdır. insanlar çöpten ekmek topluyorlar bu ülkede.