Sürece filmi en başa sararak bakıp geldiğimiz noktaya doğru ilerletirsek ki belki de filmin henüz ortalarındayız, uçuşların iyiden iyiye kısıtlanması, gün itibarıyla büyük mağazaların kapatmaya başlaması, bu yılki turizm faaliyetlerinin muhtemelen rafa kalkması, açıklananan pakette bana göre insanları tam anlamıyla rahatlatacak, kredi ve kredi kartı ödemelerinin bir süreliğine ertelenmesi gibi tedbirlerin açıklanmamış olması, en basitinden insanların sokağa çıkmaması ve piyasada para dönmemesi başlı başına ekonominin göreceği zararların başında gelmekte zaten.
Ayrıca döviz kurunun artışı, işler sarpa sararsa ürün bulma zorluğu ile birlikte ortaya çıkacak olan pahalılığı süreç bitiminde daha da körükleyecek, nihayetinde anormal koşulların başta ekonomik olmak üzere, psikolojik ve sosyolojik anormal etkileri olacaktır.
Kahin olmaya lüzum yok, ekonomisi harika olan bir ülke değiliz zira.
perakende satışlar ve sanayi üretimi gibi veriler açıklandıkça yaşanan ekonomik daralma görülecektir zaten, dolayısıyla temennim bu sürecin çabucak sona ermesi ve günlük yaşama olabilecek en iyimser tahribatla geri dönülmesidir.
diğer ülkelerden farklı olarak 6 milyon suriyeliyi besliyor durumdayız. tayyip bizden toplanan vergilerle onları fonluyordu. 10 yıldır türkiye ekonomisinin küçülmesinin, tepe üstü çakılmasının bir numaralı sebebi onları buraya yerleştiren kişidir. ee bizden toplayıp onlara dağıtıyordun tayyip. şimdi biz kendimiz çalışamıyoruz. kim kimi besleyecek?
Iște neyin ne Zaman olacagi belli değil. Bence sokaga çıkma yasagi uygulanmali ve yiyecek ve icecek ihtiyaci devlet tarafından karsilanmali. Kanalistanbulu hala savunanlar var mi aramızda?
hükumete güzel bir bahane çıkmıştır. önceden bir faiz lobisi vardı, şimdi korona imdada yetişti. oysa bunların yaptıklarının yarısını avrupa'da bir idareci yapsa, iktidardan düşer.
peki kriz sonrası yaşantımız değişir mi; esnek çalışma saatleri, vardiya usulü vs, sanmıyorum. dönemin insanının gerçekleri değişmeyecek, sosyal güvenlik sistemi artan ömür ve yapay zekanın gelişimi ile tehlikede. son salgın sadece olası daha tehlikeli salgınlar için devletlerin alacağı önlemler açısından önemli. yoksa kapitalizm çökecek diye bir durum yok. tek bir salgınla ölümlerin önüne geçemezsek kapitalizm değil, medeniyet çöker.
insan akıllanacak bir yarartık olsaydı, savaşları önlemek için önce nüfusunu kontrol eder, sonra doğa ile iyi geçinirdi.