ölen kişinin gözünün aynı kısmının, sağlıklı olması koşulu ile, korneasında şekil bozukluğu, aşırı beyazlık, bulanıklaşma olan hastaya yapılan naklidir. pek çok hastanenin kendi kornea altyapısı olması ile beraber sadece istanbul ve ankara da bulunan göz bankaları da kornea dokusu temin edebilmektedir. doku reddinin gerçekleşmesi korneanın damarsız bir organ olmasından dolayı zordur, eğer olursa damla tedavisi ve yüksek doz ilaçlar ile giderilebilmektedir. ameliyatta lokal anestezi uygulanır, hastanın yaşı küçük ise genel anestezi de cerrah tercihi ile tedavinin yöntemlerinden biri olarak gerçekleşebilir. ameliyatın başarı oranı gözün retina dokusunun ve diğer iç bölgelerinin işlevini ne derecede yerine getirdiği ile bağlantılıdır. ayrıca yasalara göre kornea bir organ değil doku olduğu için otomatik olarak bağışlanmış sayılır. ölen insanın korneası alınırken doğal olarak gözde şeklen bir eksiklik göze çarpmaz.
halk arasında göz nakli olarak da bilinir. bilinenin aksine ameliyatta lokal değil genel anestezi uygulanır. alınan kornea dokusundan hastaya geçebilecek tek hastalik kuduzdur. nakilden önce kuduz hastalığı testi yapılır.
teknik olarak, organ nakli sayılmayandır. o yüzden bir ölünün korneasını alıp kullanmakta yasal açıdan engel yoktur. amma velakin, ölünün yakınlarıyla yaşanabilme ihtimali yüksek sıkıntılar vardır. bu yüzden çoğu sağlık kuruluşu ölü yakınlarından izin almadan bu işlemi yapmaz.
Bugün hastaneye gittim konjonktivitim için kontrole kornea bozukluğu da çıktı ve nakil yapılacak gibi görünüyor nerden bulacağım nasıl bulacağım hiç fikrim yok 18 olmadan gözümüzden de olduk...