bazı trafik ışıklarının hemen altında yer alan levhada "yeşil ışık yandığında klakson çalmayınız" uyarısı yer alıyor. trajikomik.. bu gözler en önde duran dolmuş şoförünün, ileride yolcu olmamasına rağmen yeşil yanınca refleks olarak klakson çaldığını gördü/duydu. bu levhaların pek tesiri yok kanımca.
türkiye'de afedersin y*rrak gibi kullanılan hede. ulan ışıkta en önde duruyorum. hadi arkadakini anladım kornaya basıyor ışık yanar yanmaz da, taa 4. 5. sıradaki adam neye basıyor bu s*ktiğime daaaaat diye. ulan var ya şeytan diyor in ağzını burnumu kır.*
*bunların hepsi sarı ışık yanar yanmaz vuku buluyor, yanlış anlaşılma olmasın. aman diyeyim.
Fena halde damarıma dokunduğunu anladığım gereksiz gürültü çıkartan zımbırtı. Kolay kolay kullanmam, hatta en son bi kaç ay once birini geri geri gelirken direğe vurmasın diye hafif dıt diye basıp uyarmıştım, teşekkur etti. Ama bana bu gun yapılan o Korna ne kadar sinir bozucu olduğunu anlamama vesile oldu. Adam ters yonden girip benim kör noktamdan arkama yanaşmış, bende 4 yol ağzı gibi biyerde trafikten dolayı yolu tıkar gibi bi durumdaydım, gelen araba gecsin dye aynalarla hafif hafif arabayı geri salıyordum ki bir korna sesi başladı, hafif bassa kim olduğun anlıycam, yok arkadaş, adam var gucuyle basıyor, hem bastığı saniye boyunca sinir katsayım artıyor hem afallatıyor kim basıyor bunu diye. Gel dedim aç camı nedir derdin, arkana baksana diyor. Ulan ters yonden gelmişsin vursam zaten haklıyım neyin gurultusunu yapıyorsun, kralı orda goremez onu, oyle bi ters iş yapmış yani. Bir kere daha olmuştu, bununla beraber 3. Ye kalmaz inip kafa goz dalıcam, şu kornaya gereksiz basmayın arkadaşım, basıyosanız adsm gibi basın 10 saniye aralıksız abanmak nedir ya, saçma sapan bi gurultu. O değil adam acemi olsa panik yapıp frenden ayağını cekip gaza bassa buyur sana çorba.
motorlu taşıtlardaki sesli uyarı ve işaret aracıdır.
gerekli gereksiz her yerde kullanılmasından dolayı, artık gerçekten ne için kullanılması gerektiği hafızalardan silinmiştir. kullanıldığı yerler ve amaçları şu şekilde listelenmiştir:
-kırmızı ışıkta yeşile/sarıya 3 saniye kala,
-güzel bir kız görüldüğünde asılma amaçlı,
-tanıdık birini görünce selam verme anlamında,
-trafikte hata yapan bir sürücüye küfür niteliğinde (ne kadar uzun basılırsa o kadar ağır küfür demek).
-tıkanık trafikte zaman geçsin diye,
-düğün, sünnet, askerlik ve maç galibiyetleri gibi durumlarda "heyooo biz bunu kutluyoruz bakın leyyynnn" deme amaçlı.
istanbul'un belli muhitlerinde işe yaramayan motorlu taşıt aparatı. misal balat'ta...
bu gibi durumlarda, yani insanların kornaya tepkisizleştiği yerlerde korna yerine debriyaj ve gaz pedalı çok daha işlevsel olabiliyor.
uygulanışı:
önünüzde seyir halinde olan yayaları, kimseye rahatsızlık vermeden ikaz etmek istersiniz ve kornaya hafifçe dokunursunuz(dıt). yaya oralı bile olmaz ve aynı seyirde yoluna devam eder. sonra biraz daha uzun süreli dürtersiniz kornayı(dııııt). yayamız gene oralı değildir. ve işte bu noktada arabanın vitesini boşa alırsınız ve ayağınızı debriyajdan çekmeden gaza yüklenirsiniz. motorun o hırıltısı ile yaya kendisini yolun kenarına savurur deyim yerindeyse ve vitese geçirerek aracı, yolunuza devam edersiniz.
işte bundandır türkiye'de otomatik vitesli arabalar pek yaygın kullanılmazlar.*
fari firi fari fari,
dat dat,
düt düt,
zıpp papaaapeeyyynn,
da da didada da da daaa daamm *
gibi sesler çıkartan, motörlü taşıtların ikaz amaçlı çıkarttığı ses.
hiç kuşkusuz düğünler, sünnetler ve tabi ki maç sonraları yenen takım için vazgeçilmezdir korna. ancak balkonda oturup sessizliğin tadını çıkaran insanlardansanız elinize terliği almanız şüphe götürmez.