korelasyon

entry26 galeri0
    1.
  1. iki ya da daha fazla sayıda değişken arasındaki ilişkiyi gösterir.
    8 ...
  2. 2.
  3. iki yada daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilşkiyi gösterir.+1 ve -1 arasında değer alır.eğer 0 ise bu değişkenler arasında doğrusal ilişki yoktur.*
    (bkz: pozitif korelasyon)
    (bkz: negatif korelasyon)
    3 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. iki olaydan birinin ortaya çıkması durumunda, diğer olayın görülme olasılığı arasındaki bağ.
    ilk olayın ortaya cıkması kesinlikle diğerinin de ortaya cıkacağı anlamına gelmez. istatistik bir yaklaşımdır.

    (bkz: causality)
    3 ...
  7. 5.
  8. olasılık ve rassal süreçlerin olmazsa olmazı vaziyet.
    3 ...
  9. 6.
  10. muhendislikte olcme ve/veya deneylerde kullanilir. deneyimizde birbirine gore degisen iki degerin soz konusu olmasi durumunda , bu iki deger arasinda dogrusal bir iliski olup olmadigi bulmak ve iliski varsa da bir denklem cikararak deneye ve degiskenlere kisa yoldan hakim olmamizi saglar. elimizde ki deney ortaminin davranisini kagida dokmektir isin asli.
    2 ...
  11. 7.
  12. pozitif ve negatif biimleri vardır. şimdi aşk ilişkilerinin korelasyonunu almaya çalışırsak: bazı değer negatif yönlü korelasyona (-1 e yakın) girerken bazı bazı ilişkiler pozitif olurlar (+1 e yakın) pozitif olanda değişkenler birbirlerine bağlı olarak artarlar. birlikte olunan kadının akıllı/zeki ve kültürlü olması, halden bilmesi ilişki ömrü için pozitif bir korelasyon anlamına gelmektedir ki ilişki ömrünü uzatır.. sadece güzel seksi vs fani şeylere sahip olması ilişki ömürünü olumsuz etkileyecektir ama korelasyon kurulamaz.
    1 ...
  13. 8.
  14. r ile gösterilir. -1 ile 1 aralığında değişen bir değerdir. ilişki ölçer.

    1'e yakınsa ilişkinin (+) yönlü
    -1'e yakınsa ilişkinin (-) yönlü
    0 veya 0'a çok yakınsa ilişkisiz olduğu söylenir.
    1 ...
  15. 9.
  16. (bkz: korelasyon katsayısı)

    iki değişken arasındaki ilişkinin kuvvetini gösteren ve -1 ile 1 arasında bir değer alabilen katsayıdır...

    iki değişken arasındaki korelasyon katsayısı incelenirken dikkat edilmesi gereken nokta korelasyon katsayısının bir nedensellik içermemesidir. yani iki değişken arasındaki korelasyon katsayısına bakarak sadece bu iki değişken arasındaki ilişkinin kuvveti ve yönü hakkında bir yorum yapabiliriz, hangi değişkenin hangi değişkeni etkilediği, başka bir değişle incelediğimiz iki değişkenden hangisinin bağımlı değişken, hangisinin bağımsız değişken olduğu hakkında bir fikir yürütemeyiz...

    korelasyon katsayısının karesi determinasyon katsayısını verir...
    1 ...
  17. 10.
  18. korelasyon iki olay çeşidi arasındaki ilişkiyi işaret eder. ama bir sebep-sonuç bağıntısı anlamına gelmez.
    1 ...
  19. 11.
  20. ucuz ve kolaydır. ilerki çalışmalar için fikir vericidir. sebep sonuç ilişkisi vermez.
    0 ...
  21. 12.
  22. Bir nesneyi başka bir nesne ile uyarlı kılan bağ. Organizmanın değişik yapı, özellik ve olaylarında görülen karşılıklı ilgi. bağıntı.
    1 ...
  23. 13.
  24. ters orantı. genelde fizik ve matematikte kullanılır.
    1 ...
  25. 14.
  26. çıktığı değere göre ters veya doğru orantı demek mümkün olan hede. o da tabii ardındaki bilgilerle yorumlara dayanır.
    her türlü bilimde kullanılabilir, değişken her alanda değişkendir.
    0 ...
  27. 15.
  28. sadece ters olmayan orantı. iki (ya da daha fazla) değişken arasındaki mutlak bağıntıyı tespit eden orandır, sebep sonuç ilişkisini araştırmaya yarar.

    en fazla istatistik alanında kullanılır. ancak ekonomide regresyon analizi gibi kastırıcı bir işe giriştiyseniz dikkatli olun, değişkenler arasında negatif ya da pozitif herhangi bir korelasyon istenmeyen durumdur. hipotez elinizde patlayabilir...
    0 ...
  29. 16.
  30. spss'te kolayca hesaplanabilen iki veri arasındaki ilişkiyi negatif veya pozitif olmak üzere iki yönde tanımlayabilen istatistik yöntemidir.
    0 ...
  31. 17.
  32. bağlantı. fiziksel, sosyolojik yada biyolojik iki olay aynı dış etkenlere bağlı olarak birbirleri ile orantılı şekilde artıyor yada azalıyor sa aralarında pozitif, biri artıyor biri azalıyorsa negatif korelasyon vardır. çokca nedensellikle karıştırılır. oysa ki :

    miami nufusunu artması ile miamide ki ölüm oranının artması arasında bir pozitif korelasyon vardır. ama nedensellik yoktur. yani miamide yaşıyor olmanız sizi abd deki diğer şehirlerde yaşamaktan daha hızlı öldürmez.

    gelgelelim miami amerika da emekli insanlar tarafından ve küba lılardan çok göç alan bir bölgedir. eğer emekli iseniz muhtemelen yakında öleceksiniz. küba lı iseniz ortalama bir amerikalı dan daha kısa yaşayacaksınızdır.

    emekli olmak ve yakında ölecek olmanız arasında ki ilişki nedenselliktir.
    0 ...
  33. 18.
  34. korelasyon, olasılık kuramı ve istatistikte iki rassal değişken arasındaki doğrusal ilişkinin yönünü ve gücünü belirtir. genel istatistiksel kullanımda korelasyon, bağımsızlık durumundan ne kadar uzaklaşıldığını gösterir.
    0 ...
  35. 19.
  36. cümle içinde kullanmak, bir anda gözlerin size dönmesine neden olur.

    çok karizmatiktir.
    1 ...
  37. 20.
  38. iki değişken arasında ki ilişki. istatistikte kullanılır. Sanırım darwin'in kuzeni galton bu korelasyonun temellerini atan kişi.
    0 ...
  39. 21.
  40. iki değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi veya bir değişkenin iki yada daha çok değişken ile olan ilişkisini test etmek, varsa bu ilişkinin derecesini ölçmek için kullanılan istatistiksel bir yöntemdir. örneğin özel sektörde çalışan kişilerin tecrübe ve maaşı arasında bir ilişki olmasını bekleriz işte korelasyon analizi ile bu ilişkiyi ölçmeye yarar.
    1 ...
  41. 22.
  42. kovaryans ve varyans unsurları ile çözülen sikimsonik bir formüle sahip işlem kargaşası.
    0 ...
  43. 23.
  44. t-testi deyip kenara çekilirim. sikerler!
    0 ...
  45. 24.
  46. 3 4 ay önce kurtulduğum sikik istatistiğin sikik bir olayıdır.

    Lanet gelsin.
    2 ...
  47. 25.
  48. Tövbe estağfirullah bana böyle bi şey oldu. Duymaya tahammülüm yok bi de yanına regresyonu ekle al sana intihar sebebi. Biyometriyi ders diye....
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük