savaşmaları beklenmiyordu müttefikler tarafından da biraz ayak bağı olarak görüldüler. Savaşmaları hızlı gelişen olaylar yüzünden biraz şans eseri gerçekleşti ve işin aslı paçayı biraz zor kurtarmışlardır. Ama biz gazı severiz sıkıntı yok.
70 yıl önce, Türk askeri şanlı tarihine bir zafer daha ekledi. Amerikan askerinin sağlıklı geri çekilişi için adeta yem olarak bırakılan şanlı Türk Tugayı, kimsenin beklemediği sürpriz bir süngü hücumu ile kendinden onlarca kat kalabalık olan Çinlileri bozguna uğratarak kuşatmayı yarmayı başardı.
Gönüllü subay, astsubay ve erlerden oluşan 5 bin 83 kişilik birlik “Kutup Yıldızı” koduyla anılırken, beş gemi ile 24 günlük deniz yolculuğuyla 18 Ekim’de Kore’ye ulaştı. Tugay, 26 Kasım’da genel saldırıya katılmak için ilerledi. Çin ordusu ve gerillasının baskınından kaçan ABD ve ingiliz birliklerine zaman kazandırmak için ilerleyen Türk birliği, ilk çarpışmasına 28 Kasım’da Kunuri’de girdi.
Tuğgeneral Tahsin Yazıcı’nın müthiş taktiğiyle Kunuri-Tokchon arasındaki dar ve uçurumlu yolda bekleyen Türk Tugayı, arazi savaşını iyi bilen Çinlilere direndi. ABD ve ingiliz birliklerinin güvenle geri çekilmesini sağlayan Türk Tugayı, Kunuri Muharebeleri’nde 237 kişi şehit vermişti.
Oyalama, çemberi yarma, kurtulma ve imha çarpışmaları olan Kunuri’de kahramanlığıyla tarihe geçen Türk birliğindeki gazilerden 28 Kasım baskınında yaralanan piyade er Ali Rıza Yurtnaç (90), “Gözlerimin önünde arkadaşlarım şehit oldu. Esir kalanlar üç yıl sonra dönebildiler” diye konuştu.
'Etten duvar ördük’
Topçu eri olan Cemil Yaşar (91) ise, “Kore’deki tüm çarpışmalarda bulundum ama Kunuri çok fenaydı. Çin ordusu ve gerilla eğitimi alan birlikler bizi çok zorladı. Sistemli olarak bizi kuzeye çektiler. Tahsin generalin etrafı sarılmıştı. Onu korumak için etten duvar ördük ve göğüs göğüse çarpıştık. Geri çekilen ABD askerleri ‘Siz delisiniz, niye buradasınız, burası cehennem’ diyorlardı. O zaman ufak yaralar savaşmaya engel sayılmıyordu. Arkadaşlarım Kunuri’de şehit oldu. Hatırladıkça ağlıyorum. Ama Türk askerinin kahramanlığını kanıtladık” dedi.
1950 – Kore'ye yardıma giden Türk askerleri bir çatışma dönüşü Minya'yı buldular. Minik kızı birliğe getiren rahmetli Topçu Yüzbaşı Süleyman Pulat ve Şehit Üsteğmen Mehmet Günenç aynı karede...
Bir hiç uğruna heder edilmiş Türk çocuklarıdır. Onları Kore’ye gönderenler zevk-i Sefa içinde yaşarken bu çocuklar, Amerika’nın çıkarları uğruna savaştırılmıştır.
nato ya girebilmemiz icin goz gore gore olume gonderilen askerlerimiz. ama onlar amerikalılar gotun gotun kacarken turk un sanını korudular ve bayragımızı yere dusurmediler.
Arkadaşlar resimdeki asker yüzbaşı Süleyman Pulat tır. Kız ise Süleyman Yüzbaşının Seul adını verdiğı koreli bir kız. Süleyman Dilbirliği ve Ayla farklı kişiler. Ayrıca Süleyman Dilbirliği Astsubay dır ...