konyanın tarihi ve konyalıların düşünce yapısı

entry3 galeri0
    3.
  1. --spoiler--

    bir reklam gördüm sanki.

    konyalıların geçmişi de tarihi de, düşünce yapısı da türkiye nin diğer illerinden pek farklılık göstermez ama ufak tefek farklılıklar vardır, tabi.
    bir moğol şehri olarak konya, böyle bi başlık yapacam yakında.

    --spoiler--

    konyalılar moğol işgalinden sonra daha ırkçı olmuştur. zaten haçlı orduları vs konyalılar yabancı işgalcileri ve dışardan gelenleri sevmez. konyalılar moğol değildir.

    ağırlıklı olarak kınık boyuna mensup olup, avşar boyu, kayı boyu ve diğer boylardan insanlar da vardır.
    konya da türklerden sonra en çok çerkesler yaşar ayrıca kürtler yerleştirildiği için nufüsları da bir hayli fazladır. hdp ye oy verilen köylerde konyalılar evlerini yakar terörist olduğu gerekçesiyle. hatta konya merkezdeki hdp binasının yakıldığı olay da söz konusudur. ayrıca resmi rakamlara göre de 100 bin ama nerden baksan yaklaşık 250 300 000 suriyeli de konya da kalmaktadır. 4. ağırlıklı nüfus araplara aittir.
    0 ...
  2. 2.
  3. bir reklam gördüm sanki.

    konyalıların geçmişi de tarihi de, düşünce yapısı da türkiye nin diğer illerinden pek farklılık göstermez ama ufak tefek farklılıklar vardır, tabi.
    bir moğol şehri olarak konya, böyle bi başlık yapacam yakında.
    1 ...
  4. 1.
  5. konya biraz daha yol geçen hanı diğer şehirlere göre. her çeşit ve kültürden insan olunca dışardan geleni biraz sevmez ve kendisini değiştireceğini düşündüğü için muhafazakar takılır. zamanla da onu kendisine benzetir yani mufazakar takılır ve dışardan geleni sevmez. yani herkes kendi kültürü ve inancı için muhafazakardır.

    tarih boyunca da öyle olmuştur ilk yerleşim yani ilk şehir devleti 9000 yıl önce çatalhöyük de olmuştur. sonrasında tarihleri ve medeniyetleri tam bilmemekle birlikte

    hititler gelmiş ve 1000'den fazla tanrıya inanmış düzenli ordu ve mimarisi ile eserler vermiştir,

    persler gelmiş eski düzeni yıkmış ve kendi düzen ve üslubuyla yapılar yapmıştır ayrıca zerdüşlük de yayılmış

    büyük iskender gelmiş o da buraları dümdüz etmiş alfabe ve yazım dili de değişmiş yapılar ve inancı saymama gerek yok sanırım

    romalılar gelmiş kilise kurmuşlar ayrıca bazı özel yapı ve belki kale veya kervansaraylar kurmuş olabilirler

    selçuklular gelmiş ve çoğu mimariyi kuran onlar olmuştur 1 km lik alanda 41 medrese varmış eğitim ve okur yazarlık çok yüksek arapça, farsça ve selçuklu alfabesi dışında latince ve yunan alfabesi de kullanılıyordu, aynı zamanda eskiden musevi inancına inanan selçuklular bu dine inanca saygı duymuş aynı zamanda müslüman oldukları için bir çok islamik eser vermiş tabi islam motifleri ve mimarisi şehri kuşatmıştır aynı zamanda kale ve köşk de kurmuştur konyanın en meşhur yerlerinden alaaddin tepesinin kendine has bir hikayesi vardır rivayet ama onu yazı uzun olmasın diye şimdi yazmayacağım dilersen sonra söylerim selçuklular bu şehri başkent yapmış ve bizi onurlandırmıştır hali hazırda türk ve çoğunluğu müslüman olan halkın arasında hristiyan nüfus romadan kalma devam ediyordu ve mevlana bu papazlarla oturup, konuşuyordu. birkaç türk boyu buralarda yerleşmiş ve tımar sistemiyle yaşamışlardır ayrıca çoğu türk çifçilik yaparak bugüne kadar konya'nın tarım şehri olmasında emekleri geçmiştir, konya bozkır ilçesi ve insanları bilinen en millliyetçi ve atatürkçü insanlardır bunu da konyalı olmayan bilmez ve onlar için konya profili sabittir evet konya bozkırlılar da muhafazakardır ama dediğim gibi yol geçen hanı olduğu için insanlar kültürlerini korumak istemişlerdir, bu arada moğollar işgal edene kadar bir çok dergah medrese ve öğreti vardı sonra o medreseler yakılıp, yıkıldı ve p*ç ettiler, ayrıca konya 3.büyük haçlı ordusuna selçuklu ordusu ve zeki komutanı tarafından mezar olmuştur doğru hatırlıyorsam eğer, hatta osmanlıyı kuran ahi teşlikatı konya'da ahi evran(nasrettin hoca)nın dergahında yetişip, büyüdüler. gazi osman ahi teşkılatının en önemli liderinin kızıyla evlendi ve o öğretiyle yetişti beyliği de.. ayrıca mevlana türbesinin bir bölümünü selçuklular inşa etmiştir.

    moğollar ortalığı yakıp, yıkarak türk halkının milliyetçi ve ırkçı bir karakter oluşmasında ve ırkçı olmamızda emeği geçen ve ortaya eser vermek yerine yok edip, gitmiş millettir. dediğim gibi bir avantajları yok sadece milliyetçi olmamızı sağladılar ha varsa da ben bilmiyorum mevcut tarih bilgimle yazıyorum.

    karaman beyliği moğollardan sonra konya da kurulan ve moğollarla iyi geçinen (düşman olmak akıllıca olmazdı zira) ve kendi kültürlerine özgü cami ve bazı dini motifli binalar yaptırmışlardır selçuklular gibi türbe yaptırmışlardır, genelde osmanlıyla köşe kapmaca oynamış çok hararetli bir tarihi olmuştur ama moğollardan sonra gelip, milliyetçi ırkçı bir türk milleti ve kendileri de öyle olduğu için selçuklu nun resmi dili olan farsçayı yasaklamış ve bundan sonra burada evde sokakta okulda mecliste camide kısacası her yerde türkçe konuşmak şarttır ve başka dil konuşmak yasaktır diyerek allah razolsun iyi iş yapmışlardır zaten bayraklarındaki israil bayrağına benzer motif yüzünden bugün bile çok sevilmiyor iyi bir beylikti bir zamanlar ama siyasi hayatları çalkantılı ve osmanlıyla köşe kapmaca oynayarak geçti. ayrıca mevlana türbesinin başka bölümlerini karamanoğulları inşa etmiştir.

    osmanlılar türbe ve camiler yaptırmıştır, abdülhamid zamanında almanlar konyada tren yolu ve istasyon kurarak sanayileşmenin ilk adımları atılmış oldu, yazı dilinde değişiklikler oldu mu bilmiyorum ama dil yine yakındı selçuklu ile aynıydı, insanların giyim tarzı da değişti osmanlı ile artık ipek ve diğer yerel ve göçebe olmayan insanların giyim tarzı geçti insanlar buraya kadar deri ve kürk ya da yünlü ve örgü giyiyordu osmanlı bu tarza farklı bir bakış kattı ardından 2.mahmut un sapka ve kıyafet kanunu ile memurların giyim tarzı da değişmiş oldu yine 2. abdülhamid zamanında konya'da kurulan konya lisesi buranın ilk ve en eski lisesidir. konya da okur yazarlık osmanlı zamanında ilkokul sayısının az ve insanların çiftçi ya da asker olması gibi mesleklerden dolayı çok yüksek değildi askerler elbette okur yazardı ama halk arasında çok değildi ve tarım ve hayvancılık selçuklu'dan sonra burada kalıcı olan türk milleti için tek geçim kaynağı olmuş ve okur yazarlık düşmüştür. konya lisesi ve kız çocukların okuma zorunluluğu abdülhamid in kararıdır ama bu konya'daki okur yazarlığı çok yükseltememiştir tabi konya lisesi oldukça faydalı oldu ve insanların öğrenim hayatında bir level atlamasını da sağladı. osmanlılar da bu topraklarda türbe okul cami ve hanlar hamamlar yaptırmıştır, aynı zamanda mevlana türbesinin - artık külliye diyebiliriz çünkü sadece bir anıt mezar değil aynı zamanda eğitim öğretim yeriydi ve daha fazlası da vardı - bazı bölümlerini de osmanlılar yapmıştır ve mevlana türbesini selçuklular karamanoğulları beyliği ve osmanlılar birlikte bitirmiştir.

    almanlar konya da 2. abdülhamid zamanında almanların yaptığı istasyonda bugün konya'da alman evleri diye geçer.. 1000 kadar alman askeri bulunmuş ve orayı karargah olarak kullanmıştır, sonrasında 1.dünya savaşı zamanları gitmiş ve italyanların işgaliyle yerlerini italyanlara bırakmıştır, almanlar beton ve inşaat işleri ve sıvacılık gibi bugünkü inşaat mesleklerinin türklere öğretilmesinde yardımcı olmamış ama bizim türkler baka baka öğrenmişler amelelik yaparken ":)" altınapa barajı sırasında dönemin usta türk sıvacıları yetişmiş almanları izlerken, inşaat makinesi izlemek neden atasporu anladın dimi? ben geçen yaz inşaatta çalıştım bu bilgiyi de yazmadan geçmeyim dedim malum almanların da bir katkısı oldu.

    italyanlar izmir in savaştan sonra kendilerine bırakılmayacağını anlayan italyanlar işgal ettiği konya'da istasyonda alman evlerinde konaklıyordu ve sonra bu ingilizlerin p*çlik yapıp, italyanları satmasından sonra italyanlar silah ve mühimmatlarını olduğu gibi bırakıp, ülkeyi terketmişlerdir. sebebi ise türklerin bu silahları milli mücadele kullanmasında ve itilaf devletlerine karşı kurşun olarak dönmesinde yani dolaylı yoldan intikam gütmesinde kullansınlar diye. sağolsunlar onların da emeği geçmiş oldu.

    ardından atatürk ve devrimci fikirler de uğrayınca bu topraklara insanlar yeter artık dingonun ahırı gibi gelen giden bir şey değiştiriyor deyip, mufazakar olmadı tabi çok eski ve köklü bir kültür olan islamiyetten sonraki türk kültür ve mirası konya'da yaklaşık 900 yıldır süregelen bir kültür ve adetti. insanlar bu kültür ve adetleri devrim ve inkilaplarla değiştirmek ve kaybetmek istemedi bu yüzden konyalılar dışardan gelen insanı hemen kabul etmez soğuk davranır biraz çünkü onda farklı bir kimlik farklı bir ruh vardır atatürk ankaranın değil konyanın başkent olmasını istiyordu neden olmadı çünkü konya halkı arkasında durmadı ve destek çıkmadı çünkü padişah ve şeyhül islam atatürk'ü kafir ve hain ilan etmişti bile. elbette konya hep ve her daim milliyetçi kimliğini korumuş ve izmir
    cephesinde çanakkale ve diğer tüm cephelerde ayrıca tarih boyunca her daim askerler yetiştirmiş ve savaşçılar gönüllü olarak savaşmıştır. yunan gavurunu ülkeden atmak için de konyalılar da savaştı. sadece atatürk ün bazı devrim hareketlerini dönemim ajan hocaları tarafından halka kötü lanse ettikleri için atatürk'ü halk benimsemedi ve atatürk'de yönünü ankara'ya döndü.

    atatürk döneminde konya'da okul ve diğer özel devlet kurumları kurulmuş ayrıca tarım kooperatifi ve çiftçiler desteklenmiş ve kollanmıştır, tam emin olmamakla birlikte atatürk döneminde tank fabrikası açılmıştır. şuan işletilmiyor savaş zamanı hızla ve gizli olarak paletten tut bir çok şeyine kadar tank üretebileceğini söylüyor bazı konyalı abilerimiz inşaatta çalışırken madenci abiler söylemişti onlarla aynı servisle gidiyorduk.

    atatürk'ten sonra;

    ismet inönü dediğim gibi tank fabrikasını atatürk zamanında açılmadıysa bu ismet inönü tarafından açılmış olabilir çünkü yeni bir şey değil oldukça eski cumhuriyetin ilk yıllarına kadar gider bu. bu alanın satıldığı ve akınsoft ya da yerli savunma sanayi firmamız aselsan a iletildiği ile ilgili geçenlerde bir haber okudum ama orası mı emin değilim.

    turgut özal konya'nın en işlek caddesi olan yeni istanbul caddesini (zamanında bu kadar geniş yola ne gerek var diye muhalif olanlar olmuştur ama yine de yapmıştır) yaparak konya'ya hayat kazandırmış ve konya bugün bu cadde etrafında akan bir şehir düşün artık şehrin şah damarını kurmuş zamanında turgut özal. aynı zamanda konya vergi dairesini 22 katlı yapmak istemiş sonra da ne gerek var o kadar yüksek vergi binasına demişler ya bir sorun olmuştu bir sebepten dolayı emin değilim sonra onu 9 katlı olarak değiştirmiş ve 22 katlı kurmamıştır. nedenini bilmiyorum.

    necmettin erbakan zamanında konya sanayi şehri olmuş ve bir sürü sanayi binası fabrikalar ve sanayi siteleri kurulmuştur. bu fabrikalar atatürk ismet inönü ve diğer liderler zamanında da kurulmuştur. özellikle necmettin erbakan zamanında konya sanayi siteleri kurulmuş ve konya resmen sanayi şehri olmuştur. abdülhamid zamanı başlayan sanayileşme hareketi tam 100 yıl sonra tamamlanmış ve tüm zamanların en yüksek noktasına çıkmıştır. artık konya kültürel bir şehir ya da tarım şehri olmaktan çıkıp, sanayi geçim kaynağı olmuştur. elbette tarım nemli bir konumda konya da halen bile ama artık geçim kaynağı sanayi ve ürünleridir. yine buğday, arpa, şeker pancarı, yonca, elma, kiraz, kayısı, gül, lale (doğal kır bitkisiydi bir zamanlar),termiye, ayçiçeği, mısır buralarda çokça yetişen meyve ve sebzelerdir. ayrıca necmettin erbakan zamanında konya'da gece kulüpleri, meyhaneler ve pavyon ya da genelevler kapatılmış ve konya'da halkın milliyetçi olması sebebiyle oylarını verdiği mhp ya da anavatan partisi yerine milli görüş ve saadet e kaymaya başlamıştır. insanlar onları dindar olduğu için erbakan hocanın en iyi temsil ettiğine gerek tekel ve meyhane ve diğer yerleri kapatarak, gerekse sanayi siteleri açarak ve yüzbinlerce insana bir iş kapısı ve istihdam sağlayan milli görüş hareketi nedeniyle bu tür siyasal islamcı partilere gönülleri kaymış ve ırkçı ruh yerini dindar ruha bırakmıştır.
    elbetteki islamcı olmak doğru cemaat ya da ilkeye bağlı değilsen zarar verebilir bu bağlamda konya'da en çok zararı fetö vermiştir, o kadar da yaygındır ki konya'da bunların atatürk hakkında yaydığı iftira ve yalanlar konya halkının milliyetçi bir ruhtan uzaklaşmasına ve bu ruhun azalmasını sağlamıştır. aslında tam olarka azaldı ya da bitti demeyelim şekil değiştirdi ve yerini osmanlıcı ve hilafet hayranı monarşiye hayran bir kitleye bıraktı. yani atatürk'ten soğudular ama soğumak iyi bir şey değil neticede bu ülkede onun önderliğinde ve onun devrimci inkilaplarıyla bugün rahat bir ortamda yaşıyoruz. neticede maaşınızı alınca kağıt paralarınızda o var diye yırtıp, yakmıyorsanız ona karşı soğuk veya nefretle takılmak da iki yüzlülük olacaktır.

    erbakan'dan sonra devlet bahçeli döneminde milliyetçilik ön plana çıkarılmaya çalışılmış ve bu uğurda çalışılmıştır. e sonuçta konya akp nin olduğu kadar mhp nin de kalesidir. milliyetçi bir türk gençliği dindar bir nüfus olsun ya da olmasın vardır yani orta yaşlı insanlar ve çok yaşlılar milliyetçi değilse de mhp li ya da bozkırlı ya da derebucak gibi yerlerde her yaştan milliyetçi insanlar vardır. benim de bir bakıma soyum bozkıra dayandığı için milliyetçi bir ruh vardır bizde kız verirken ya da alırken sadece türklere verilip, alınmış ve türklük kanı bozulmadan 1000 yıldır ve tarih boyunca 5000 yıldır muhafaza edilmiştir. siyasi duruşum tarafsız olmakla birlikte benim çocukluğumda milliyetçi sonrasında tarafsız bir siyasi duruşu var ailemin.

    bahçeli'den sonra erdoğan dönemi ve akp sinde çevremizden bir çok tanıdık bazı mevcut sebeplerden dolayı akp ye geçmiştir. en önemli sebebi memur maaşlarını alamayan insanların bir anda yüklü miktar parayı alması memur akrabalarımın ve onların tavsiyesiyle okumuştur vardır bildiği vs diyerek çevresini akp li yapmıştır.
    akp belediyecilikte çok da iyi değildir nasıl olsa sabit oyu var çok çabalamasına gerek yok, mesela ankara gibi %30 su faturasına indirim yapmasına gerek yok çünkü yapsa da yapmasa da aynı oyu alacak.

    buna rağmen yaptığı güzel şeyler de vardır:

    konya kelebekler vadisi = avrupa da türkiye de dahil 2 3 ülke de var bunlardan biri londra diğeri türkiye de konya da ama avrupa'da çok sayılı bir şeymiş. yani toplasanız 3 - 5 tane bir şey var dediklerine göre ve bunlardan birinin bizde olması güzel.

    ulaşım sorununa karşılık konya da birçok yenilik yapıldı tramway ve otobüslerin modern olması ve temassız kartların e bilet olması güzel bir icraat.
    yeni stad yapıldı konyaspor için dışı güzel ama içini daha görmüş bile değilim. milli maçlar da yapıldı hatırlayacağınız üzere.

    yollar asfalt ve kaldırım oldu bu şekilde belediye göz boyuyor ve kongre merkezleri kuruyor, konyalılar çok eleştiriyor bunları bomboş kongre merkezleri vergi çarçur ediliyor diye gerçekten de öyle giden yok. yine de göz boyamak için yapıldı.

    konya şehitliği de akp nin güzel icraatından biridir.

    bilim merkezi bilim fuarı en iyilerinden diyebilirim, bu en iyisiydi takdir ettiğim bir hizmet.

    metro sözü vardı eski başkanın 2 seçim malzeme olarak kullandı daha yeni adımlar atılıyor. 6 senede yapamadı adam. son 2 senede bir şeyler yapılmaya başlanıyor sözde.

    hastanelerin modern ve yeni teknolojiler kullanması konyalıların takdir ettiği bir diğer hizmet.

    hepsi bu konya'nın tarihini ve düşünce yapısının nasıl şekillendiğini kendi tarih bilgimden yola çıkarak anlatmaya çalıştım. ayrıca unuttuklarım da olabilir. siz de ekleyebilirsiniz..
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük