2000 yılı nüfus sayımında nüfusu 2 milyon 192 bin ile izmir'in ardından 4. sıradayken 2008'deki adrese dayalı nüfus sayımı verilerine göre nüfusu 2 milyonun altına düşmüş şehir. ne oldu da nüfusu azaldı araştırılması lazım.
türkiye'nin çinlileri bu ilimizde sanayicidir. piyasada tutulan hemen herşeyi taklit etme güdüsüne sahiptirler bu sanayiciler. büyük fuarlarda ellerinde fotoğraf makinası ile ürünlerin sağını solunu görüntülemeye çalışırlar...
Mutfağı et ve hamu işinden oluşan, gelişime değişime şiddetle karşı çıkan bu bağlamda gerek sosyo-kültürel, gerek sportif gerekse ticari açıdan çağın 50 yıl gerisinde kalmayı başarabilmiş müstesna şehir. Potansiyelinin sadece %10'u ile yaşamayı kendine yeterli gören şehir.Bir Konya'lı olarak adına methiyeler yazmayı istediğim ama etrafıma bakıp objektifliğimi yitirmeden bunu yapamayacağımı anlamama neden olan şehir.
bir çift güzel gözün şehridir. avuçların avuçlarda terlediği, bir dilim etli ekmeğin paylaşıldığı yerdir. kimileri için sevgilinini kokusuyla eser rüzgar bu şehirde.
bir de mevlana var tabi.
aslında hakkında kimsenin tam olarak birşey bilmediği ama herkesin nedense bir fikrinin olduğu, genelde nerelisin sorusuna cevap verdiğimde aaaa hiç belli etmiyosun cevabını aldığım,içinde kara çarşaflı insanların, cübbeli amcaların yaşadığına inanılan bi yobaz denen bi de nasıl bir istatistik sağlandıysa rakı satışı bıdı bıdı bıdı diye bişeyler uydurulan kimilerine göre cehennem ama esasında kültür beşiği olan güzide il.
-konya mevlana celaleddin rumi nin yaşadığı ve kabrinin bulunduğu şehirdir. Bugün dünyada hoşgörü denince hala ilk akla gelen isim olan mevlana,dünyada en çok satan kitaplardan biri olan mesnevi nin de yazarıdır.
-konya yerleşim olarak gayet düzenli, yok denecek kadar az gecekondusu olan,yolları, alt ve üst geçitleriyle bugün metropol sayılan şehirleri bile kıskandırmaktadır.
-çok sayıda ilden daha büyük ilçeleri vardır. akşehir ve ereğli bunlardan en çok bilinenleridir.
-akşehir yine bir kültür elçimiz olan kıvrak zekasıyla ünlü nasreddin hoca nın memleketi ve türkiye de beyaz kirazın yetiştiği sayılı yerleşimlerdendir.
-ereğli ise konyanın en büyük ilçesi olup hitit uygarlığına başkentlik yapmış ve anadoludaki ilk kabartma heykele hala ev sahipliği yapmaktadır.ayrıca yine beyaz kiraz ve elma üretiminde,ayrıca süt ve süt ürünleri ile bölgesine hakimdir.
-merkezi konyada bulunan selçuk üniversitesinin hemen hemen her ilçede bir yüksek okulu bulunmaktadır.
ayrıca konya ve konyalılar sanıldığının aksine ne dinci ne de yobazdır. dindarlık ayrıdır,dincilik ayrıdır.
buaralar sözlükte durmadan adı geçen şehir.hayır yani birisinden çok bahsedince acaba öldü mü derler ya, ben de biara ne oldu konya'da benim bilmediğim bişeyler oluyor da benim haberim mi yok dedim kendi kendime...*
özlenen şehir..
sikko olarak tabir edilebilecek şehirlerden biri. yokuş yok lan şehirde! yokuş olmayan şehir mi olur lan? böyle dümdüz her yer, bir ucundan diğer ucu gözüküyor, 1 hafta kaldım cinnet geçirdim. etliekmek dediler gittik yedik, bir hafta ishal gezdim, ne etiymiş ne ekmeğiymiş hacım bu yahu.
bir şehri güzel yapan salt fiziki güzelliği değildir...bir bütün olarak şehre bakmak gerekir.konya'nın düz olması insanların elinde olan birşey değildir ki...ayrıca unutmadan her şehri elbette sevmek zorunda değilsiniz...
yani konya, bazılarının gönlünde yer etmiş şehirdir...bazıları için ise anlamsız...