keykubat zamanındaki konya değişti haliyle. o değil de bi karamanoğulları vardı, o zamanlar da fena değildi. sonra osmanlı, cumhuriyet derken birtakım değişiklikler oldu tabii. biliyoruz da konuşuyoruz.
fizikisini bilmem ama insani olarak;
açık kadınlar eleştirilir ama türbanlılar her işi türbanın altından yapmaya devam eder,
25 yıldır konyadayım ve yüzlerce kez halka açık parklarda ( (bkz: özellikle kültürpark)) yiyişen,
öpüşen yüzlerce türbanlı görmüşümdür,
sözüm meclisten dışarıdır tabi
Zamanla değişecektir efendim değişmek zorundadır dünyaya ayak uydurabilmek için aydınlanma ve ileriye gitme kaçınılmazdır.ilerlemezse ne mi olur geri kalır ve uygarlıktan nasibini alamaz bu kadar basit.
7 sene önce gitmiştim. bu sene yine gittim, hala aynı. türkiyedeki en güzel şehir burası. alan geniş ve dümdüz tabi ama yine de belediyesi süper. insanları bir garip. çözemiyorum bir türlü. muhafazakarlık değil sadece başka bir şey var bunlarda. konyalılık diyesim var. sadece konyalıdan alalım sadece konyalıya verelim sadece konyalı sikelim siktirelim tadındalar. öyle de oluyor zaten, kaymağını yiyenler sanıyorum ittifak holding.
eski konya dediginiz eger muhafazakarlik, tutuculuk filan ise geciniz. aksehir'de bir pavyonda masada oral seks hizmetini gordukten sonra konya hakkindaki fikirlerim degismistir. adisyona "hizmet" diye eklemislerdi.
modern ve ucuz sanayisiyle türkiye'nin çin'idir.halkı muhafazakar ve milliyetçidir.gezip gördüğüm şehirler arasında en iyi belediyecilik anlayışı buradadır, 200 metreye bir alt geçit üst geçitin olduğu, hızlı trenin gelmesi, yeni devlet ve özel üniversitelerin kurulmasıyla anadolu'nun en gelişmiş şehri olacağını düşündüğüm nüfusu hızla artan güzel bir ildir..
1970'li yıllarda insanların arabalarıyla ve aileleriyle açık hava sinemaları izleyebildiğini düşünürsek şimdiki görüntüsünden epeyce uzaktır.
ancak anadolunu diğer şehirlerine nazaran inanılmaz derecede az sayıda kara çarşaflı vardır ve genellikle inandıkları dini siyasete alet etmeden yaşamayı tercih ederler ve inanılmaz sıcak kanlı insanlardır ki bu istanbulda asla göremeyeceğimiz tipik anadolu insanı davranışıdır.
eski konyadan kasıdın ne olduğuna dayalı olarak değişebilecek kanı. hayır anadolu selçuklu sultanlığına başkentlik yapmış 12.yy'ın bizans yadigarı konya'sından bahsediyorsak büyük hayal kırıklığına uğranılması muhtemel.
Konya da yaşanılan bölgeye değişkenlik arz eden durum. Selçuklu bölgesinde garanti konutlarda yaşayıyorsanız konyayı avrupadan bir kent sanmanız olası ama, araplarda bir mekanda yaşıyorsanız gonya hale bildiğiniz gonyadır.
bir şehrin kültür sanat bakımından gelişmişliğini gösteren en önemli göstergelerden biri tiyatrodur ki konya devlet tiyatrosu türkiye'nin en önemli ve köklü tiyatrolarındandır. bu konya'nın eski bağnaz konya olmadığının göstergesidir.
Konya hala aynı Konya değildir. ekisinden bin beter, daha ikiyüzlü ve şerefsizdir. pislik bir yerdir. nerede o eski konya insanı? rezil ve iğrenç bir yer olmuştur; bu durumun baş müsebbibi de konya halkıdır.
kafalar çok az şehir pek çok değişmiştir. kafalar diğer şehirlerde değişmiştir, tüm şehirler eski konya kafasına doğru hızla yol almaktadır neden bilinmez.
bana beş sene yaşadığım şehri mi anlatacaksınız? Konya konya'dır. sırf yolculuk yaptığınız için oruç tutmadığınız için kınanırsınız, gece belli bir saatten sonra şehir merkezine yanlız çıkmaya bile korkabilirsiniz. Konya böyle bir yerdir.
edit: bu şehirde bir zamanlar mevlana yaşamış ama yazık ondan bir şey kapamamış ahali.