Kültür olarak değil, sadece şehir anlamında degerlendirecegim. konya'ya eski işim gereği çok gittim, Izmir'in denizini saymazsak, güzellik ve düzen olarak izmir'i ikiye katlar.
ben izmire hiç gitmedim ancak izmir de yaşamış hocamızın dediği şu;
izmir türkiye'nin en büyük köyü.
Alt yapı olarak konya ile karşılaştırılamaz.
Konya selçuklu başkentidir.
izmir ise sıcak kanlı insanlara sahiptir. iki şehrinde artıları ve eksileri vardır ve ikiside vatan toprağıdır benim içi aynı değere sahiptirler.
Edit:noktalama
Her şey deniz demek değildir. Insanları ve cevredır onemlı olan. Konyanın takkelı gozluklu elı opulesı amcaları varken ızmırın kısa boylu dıp boyası gelmıs ojelı teyzelerı sevılemez. Izmır'de denız olabılır ama konya'da ıse huzur var huzur. Sehır topraklarına ılk adımınızı attıgınız anda hıssedıp, huzurla butunlesebılırsınız. Konya candır, memleketımdır. Izmır ıle kıyaslanması hakarettır.
bir izmirli olarak ve konyaya defalarca gitmiş birisi olarak diyebilirim ki bizim izmirde hoşgörü, samimiyet, dürüstlük ve yardım görürsünüz.
emin olun bunların hiçbiri konyada yoktur.
konyanın etli ekmeği, fırın kebabı, mevlana böreği bir başkadır elbette.
ama bunlar yetmiyor tabi ki. mevlananın bulunduğu bir şehirde hoşgörünün olmaması ne kadar enteresan.
izmir'e gavur dersiniz, her türlü ahlaksızlık var dersiniz, bilmeden insanların günahını alırsınız, hiç mi allahtan korkmazsınız aldığınız günahlardan, girdiğiniz günahlardan.
oysaki izmir'e geldiğinizde aç kalsanız bir tas çorba verecek o kadar çok insan bulursunuz ki.
hadi konyada aç kalında göreyim sizi. konyalı arkadaşlarım bile bu konudan ne kadar da şikayetçiydi.