konya'nın kulu ve cihanbeyli gibi ilçelerinde keyiflerini sürmekte olan kürtlerdir. çoğu zenginleyip gitmektedirler konya ovası'nın verimini kullanarak. ayrıca tuz gölü'nün ekmeğini de yiyerek tuz fabrikalarını çoğaltmışlardır bölgede. çok enteresan.
konya merkezde sessiz soluksuz takılan kürtlerdir. çoğu karatay ve meram'ın bazı bölgelerine yerleşmişler. fakat kulu ve cihanbeyli'dekiler çok daha farklı. konya ovası'nın nimetlerinden faydalanıyorlar.
Birkaç kere ankara'ya seyahatimde kulu ve cihanbeyli'den geçme durumunda kaldım. Otogarında türkçe konuşan insanı nadir görürsünüz. Çalan şarkılar vs. tamamı kürtçe. Şunu da not olarak söyleyeyim bu civardaki kürtlerin birçoğu yurtdışı bağlantılı bilhassa isviçre falan. Kısacası variyetli insanlar birçoğu villa tipi müstakil evlerde oturur ve önünden audi, mercedes eksik olmaz.
Konya merkezde ise en çok karatay ilçesinde yoğunlar. saraçoğlu, mengene ve karaman yolu tarafları komple kürtlerin yaşadığı yerler diyebilirim.
çoğu aslını kaybetmiş türktür.
şuradan biliyorum.
çok yakın iki kardeş 1500 lü yıllarda horasan civarindan gelir, türkiye ye biri erzincan ı beğenir diğeri devam eder konya ya yerleşir.
erzincan daki tam anlamıyla türkmen olarak kalır ama konya cihanbeyli ye yerleşen zamanla kürtleşir.
iki aile hala tanışır, konuşur.
Osmanlı^'dan süregelen sürgün ve zorunlu iskan politikaları sonucu bir çok kürt aşiret Anadolu'nun içlerine bir çok alevi türkmen aşiret ise Kürdistan bölgesinde zorunlu iskana tabi tutulmuştur.
Kürtler kimliklerini kısmen de olsa korusada türkler büyük miktarda asimile olmuşlar ve alevi kürt nüfusunu oluşturmuşlardır.
konya'nın bazı ilçelerinde kendi hallerinde yaşayan topluluklardır. çoğu yurtdışına göçmüştür, şimdilerde merkezdeki iş imkanlarından dolayı tekrar karatay ve meram taraflarına geliyorlar.
bizim lise 3. sınıfta vardı böyle bir kız, ismi de kürt ismiydi.
kız çok esmer değildi, kumral ve buğday tenliydi. ve de yaşından fazla gösteriyordu uzun, gelişmiş..
konyanın neredeyse yarısının kürt olduğu gibi bir şey duymuştum; zira pek inandırıcı gelmedi, o kadar da yüksek olduğunu sanmıyorum. ve onların çoğunun konyanın has yerlisi olduğunu da zannetmiyorum.
verilen haritalarda türkler kırmızı, kürtler sarı, türk-kürt karışık yerleşim yerleri de siyah gösterilmiştir.
haritaları hazırlayanlar da, nicklerine bakarsak, büyük ihtimalle kürttürler.
benim kürt vatandaşlarımızla ilgili, bayrağımıza vatanımıza sahip çıktıkları sürece, sorunum yok. ancak sayılarını olduğundan fazla göstermek, bilerek veya bilmeyerek bölücü terör örgütünün propagandasına hizmet etme şüphesi uyandırmaktadır.
siyasetten uzak olarak kişisel bir bilgi aktarayım. olay gerçektir.
oradaki kürtlerin çoğunun aslı türktür yani kürtleşmiş türklerdir.
buna kişisel olarak şahit oldum.
adam erzurumda yaşıyor özbeöz türk. konya cihanbeyli de akrabaları var, onlar biz kürtüz diyorlar.
değişen cihanbeyli dekiler çünkü erzurum dan oraya göçmüşler. 150 sene evvel.
tabi ki kavimsel aidiyet önemli değil. önemli olan bu vatana bağlılık ve yetiştiğin kültür.
Fahrettin Koca, Konya Kürtlerindendir. Kulu ilçesine bağlı
Ömeranlı mahallesinde doğmuştur.Ömeranlı yerleşimi ismini
Kürt aşireti olan Reşvan konfederasyonuna bağlı olan Ömeran
aşiretinden almaktadır.
Kürt aşiretleri bilindiği gibi Osmanlı döneminde Konya’ya göç
ettirilmişlerdir.