konuda asıl anlatılmak istenen fikirden uzaklasıp , konuya baska yönlerinden yaklaşma işidir. karsıdaki insana "ah canım ne duyarlı insan , ben bunu hiç düşünmemiştim" izlenimi verip prim yapmaktır asıl amac.
iki ya da daha çok kişi tartışırken, ya konu hakkında bilgi sahibi olmayan veya karşısındaki kişiyi kızdırmak amacında olan kişinin konuyla alakalıymış gibi görünüp de aslında alakası olmayan bir konudan bahsetmesi eylemine denir. ***
konuyu savunmanın bir yoluymuş gibi algılanan eylem. konuyu saptırınca, yani başka bir meseleyi masaya getirip onun kötü yanlarından bahsedince asıl konuya uygun bir savunma yaptığını sanıyor insanların çoğu. oysa sadece aptallıklarını ve doğru düzgün bir argüman sunamayacak kadar yetersiz olduklarını sergiliyorlar.
gayet kolaylıkla yapıldığından, istenmese dahi kaçınılmazdır, sebepleri var.
konunun sapması/saptırılması genelde tartışma odaklı muhabbetlerde gerçekleşir. dolayısıyla tartışmalarda paylaşım, "kabul ettirme" mücadelesine dönüyor.
tartışma esnasında kullanılan tüm kavramların, kelimelerin içini kim nasıl dolduruyor ortaya koymadan yapılan tartışma; bir programı bilgisayara tanıtmadan, kurmadan kullanmaya çalışmak oluyor. sonunda bilgisayarla yüz göz olmak kaçınılmaz olabilir değil mi?
konuyu saptırma işi, mantıksal hatalarla (safsata), alakasız iddia ve çıkarımlarla bilerek ve isteyerek yapılabilir. ve bu diri dimağların dikkat süzgecine takılabilir ama insanlar hiç farketmeden de konuyu saptırırlar ve kimse de biz asıl ne diyorduk demezler. artık sapılan yer patika olmuştur, yol olmuştur. herkes gider, gelir. (örnek vermek isterdim ve fakat örnek için çok düşünmek lazım ne yazıkki...)