hem etken hem edilgen yönden ele alınması gereken kelime. yine günlük kullanımda basitçe "bir nesnenin bulunduğu durum, pozisyon" olarak kullanılır. bu yanlış değildir elbette ama kelimeyi bir de felsefi kullanımı açısından incelemek gerek.
konum kelimesi yapısal bakımdan, "konmak" köküden gelir. konmak "bir yere konan kuşun" konması olarak olacağı gibi "kon(ul)mak" olarak edilgenliği ifade edebilir. biz burada yapısal olarak edilgen anlamını tercih ediyoruz.
öte yandan her edilgen eylem bir faile ihtiyaç duyar. bir şeyin kırılması, birinin kırmasını gerektirir. bu açıdan bakıldığında her "konma" aynı zamanda "ko'y'ma"yı içerisinde zımni olarak barındırır.
öyleyse konma, hem koy- hem de kon- kökünden kabul edilmelidir veya anlaşılmalıdır.
topluluk içinde en çok dikkat edilen hususlardan biridir. Mesela bir restorana gittiğinizde acil yemek yiyip çıkacaksanız kapıya yakın, ama uzun kalacaksanız cam tarafı tercih edersiniz. Yalnız yapılan seyahatlerde otobüs, minibüs, uçak gibi araçlarda yine cam kenarı makbuldur. Sınıfta ise tembelseniz arka sıraları, çalışkansanız ön sıraları tercih edersiniz. Burda da mühim olan öğretmene karşı olan konumunuzdur. Önemlidir yani.