Konsorsiyum, iki veya daha fazla işletmenin artak bir amacı gerçekleştirmek için gerekli olan finansman konusunda geçici olarak yaptıkları işbirliğidir. Projenin gerçekleşmesinden sonra yapılan bu işbirliği geçerliliğini kaybetmektedir. Elde edilen kar ise işletmeler arası bölüşülür.
Küresel rekabetin gelişmesi neticesinde, bir kısım işlerin şirketlerce tek başına yapılabilir olması imkanı ortadan kalkmış, bu yöntemin kârlılığı istenen ölçüde sağlayamadığı da belirlenmiştir. Bu sonuç doğrultusunda, şirketler, kendi güçlerini ve bağımsızlıklarını korumakla birlikte, sadece belirli süreli, belli işlerde (yüksek teknoloji, sermaye, teknik bilgi ve uzmanlaşma gerektiren işlerde) ortak girişim riskine girmeyi daha uygun bulmuşlardır. Özellikle inşaat sektöründe ve yatırım alanlarında gerek ulusal gerekse uluslararası alanda şirket gruplaşmalarına rastlanmaktadır. Genelde bu gruplaşmalara "Joint Venture" "Konsorsiyum" "Ortak Girişim"adı verilmektedir. Bu gruplaşmalar tamamen akdi bir esasa dayanıp, belli bir işin ifasını amaçlamaktadırlar.
Fransızca konsorsiyum (consortium) sözü, "1. Uluslararası kuruluşların ve bazı hükûmetlerin ekonomik yardımları yürütmek üzere oluşturdukları yardım kurulu, 2. Köprü, yol, baraj vb. büyük projelerin gerçekleştirilebilmesi için birden fazla şirketin bir araya gelmesi." anlamlarında kullanılmaktadır. Sözün daha çok ikinci anlamı için şirketler birliği karşılığı önerilmektedir.
şirketlerin tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri büyük projeleri başarmak için bir araya gelerek oluşturdukları ve hukuki bağımsızlığı etkilemeyen birleşme yöntemidir. genelde insan kaynakları ya da teknolojik olanaklar birleştirilmektedir. geçici olarak oluşturulan ortaklıklardır.
uluslararası şirketlerin büyük ihaleleri kazanmak adına yaptıkları birleşmelerdir.Genellikle uzun süreli olarak gerçekleşir.
Finansman zorluğu çekmemek adına gerçekleşir.Ülkemizde yap-işlet-devret olarak yapılır.Konsorsiyum sonucu birleşen işletmeler 49 yıl yada 99 yıllığına yapılan işletmenin hakkına sahiptir.Devir edilemez belirlenen sürenin sonunda devlet tarafından alınır.
Büyük çaplı ihaleler ele alınır.
Örn:Baraj,Yol,Santral,Havalimanı,Köprü gibi projeler dikkate alınır.
iki veya daha fazla sayıdaki işletmenin büyük sermaye gerektiren alanlarda gerekli olan teknik ve finansman olanaklarını birleştirerek geçici olarak yaptıkları iş birliğidir. girişilen projenin bitmesiyle konsorsiyum sona erer. konsorsiyumda ayrı bir tüzel kişi söz konusu değildir.
Konsorsiyum ya da Şirketler Birliği, iki ya da daha fazla işletmenin belirli bir projenin uygulanması konusunda yaptığı iş birliğidir. Belli bir konuda, ortak menfaati olan ve ortak proje yürütebilecek yeterlilikte firmaların teşkil ettiği iktisadi bir gruptur.