evrensel bi olaydır. her kesimden insana, her türden müziğe hitap eder.
bunuda rammstein volkerball dvd'sinde, ohne dich şarkısının görüntülerini izlediğimde anladım.
sanatçının havaya girmesini sağlamak amaçlı yapılan aktivite.
daha bir gökyüzünde hissediyor sanırım çakmak ışığı yıldız gibi görünüyor ya sahneden.
şimdide teknolojiye ayak uydurarak telefon ışığı yakma durumu baş gösterdi. etkisi çakmağın önüne geçebilir mi bilemiyorum.
sokaklarda molotof yakmak yerine dostlarıyla konserde takılan sosyal insanların durumudur. zaten molotof yakan insanın böyle bir ortamı yoktur onlar kahve köşelerinde okeye dördüncü arayan gereksizlerdir.
ik kez nasıl ve nerde başladığı konusunda birçok hikaye olan bir alışkanlık.
bir rivayete göre, zülfü livanelinin bir konserinde elektrikler kesilince, zülfü abi, çakmağı olanlar yaksın demiş ve bu çile başlamıştır, çimdi herhangi bir kafede bile, hafif slow bir şarkı çalsa, hemen çakmaklar fora, aman ne bileyim öyle bir şeyler işte.
meshur extreme grubunun ben gencken ki meshur sarkisi "more than words" sarkisinin türkiye´de de cok sevilen klibindeki bateristin sarki da bateri olmadigi icin, sarki sirasinda zippo cakmagi yakip saga sola sallamasi olayiyla derhal trend olmus, ve türk toplumu tarafindan hemen icsellestirilmis bir davranistir.
aslinda bu klipten önce- ki herhalde yillardan 91 falan olmalidir- hicbir türk cakmagini cikartip saga sola sallamiyordu, ancak bu klip türkiye´de de cok gösterilmis, sarki cok ünlü oldugu, cok sevildigi icin derhal bateristin bu hareketi türk gencine adapte olmustur.
bir türlü anlam veremediğim eylemdir. evet duygusal şarkılarda yapıldığı doğrudur ama o çakmaktaki mavi-sarı ateşin ne anlamı olabilir ki?.. sigara içiyoruz? çok karanlık oldu? manyağız?..
çakmak taşını sürtmeye yarayan ısınan metalin üzerine parmağın deymesi ile birlikte derinizin pişmesine ve konserin zehir olmasına sebebiyet verebilecek hadisedir.
nerede, ne şekilde, hangi tarzda olduğu hiçbir şekilde farketmeyen, tüm konserlerde şarkı biraz duygusallığa kaçtığı anda eğer hava karanlık ise veya karanlığa doğru yavaştan dönmeye başladıysa, türk toplumunun sigara tiryakiliğini ortaya çıkarır şekilde çakmakların yakılıp sağa sola sallanmak suretiyle hareket ettirilmesi hadisesidr. türk milletinde bir alışkanlık halini almıştır. bu sebepten dolayı türk milletinin sağ elini kullananlar için sağ, sol elini kullananlar için sol ellerinin başparmakları nasır tutmuştur, yanmakta olan çakmağı sağa sola sallarken parmağın yanmasından dolayı. vatandaşlarımızın (bkz: türksün dimi) sorularına maruz kalmasının da en büyük etkeni budur aslında, kimse bilmez ama yabancılar dikkat ediyorlar.
bu alışkanlık yabancı ülkelerde yok diye biliyorum ama gidip görmüş ve şahit olmuş olan var ise bizleri bilgilendirmesi de güzel olur.