komunist şairlerin ön plana çıkan ender yeteneklerindendir. piyasa yapma konusunda üstlerine olmadığı günümüze dek süren rivayetlerden olup; aynı mekandan birden fazla iş çıkarma gibi üstün yazış tekniklerini sergilemeriyle bu ünvana hak kazanmışlardır.
Muhafazakar şairlerin ise bu konuda gayet ilkel kalmaları, otobüste fordçuluktan öteye gidememeleri ise onları ulusalcı yazarlarla aynı ortamlarda takılmaya, piyasa adabı görmeye zerkediyor...
peki siz hiç (bkz: ismet özel) okudunuz mu? diye açıklanması gereken konu.
tabi ismet özel eski bir komünisttir şimdi hala komünist ama müslüman aynı zamanda.
nasıl oluyor demeyin amına koyim olmuş işte ben ne bileyim.
türkiyede komünistler için herşeyi doğru söylüyolar ama komünistler diye bir olgu vardır. ne yaparlarsa yapsınlar sevimlidirler hoşdurlar doğru söyleyendirler ezilenin yanındadır kalemi satılmamış insanlardır. bundan dolayıdır onlar kadar mükkemmel olmalarına karşın komünist olmadıkları için onlar kadar göze batmamış sağ görüşlü şairleer vardır. sağ görüşlü veya dindar şaiirlerinde cazibesi vardır ama o siyasi görüşe hitap eden adamlardan başka sevileni pek görülmez komünistlerde bu yokdur. komünistlerin herzaman bi cazibesi vardır ama gel gelelim komünistdir. öcüdür kakadır ehh dir
kendisi şerefsiz ama süper şarkı söylüyo diyen ülkücülerin (bkz: ahmet kaya)hayranı olması gibi.
liberal şairler olsaydı onlar tabusuz olurdu. komünistlerde tabu nun karl marx ı vardır.
sağ görüşlü yazarların kullandığı din teması insanlığın varlığından bu yana olduğundan daha ruhani,daha geleneksel,daha birikimlidir. solcu şair ise 200 yıllık başarısızlığa uğramış bir ideoloji nin yarattığı sığ kültürden beslenir...duruşu fes in altına capri şortlu bir görünüm arz ettiğinden bu topraklara çok uyumlu değildir.köksüzdür bir defa.yabancı ideoloji sahibidir.
yok ya dedirtecek iş. bir kere sadece şiirlerin karşılaştırılmasın da ortaya çıkan farktan böyle birşeyin asla gerçek olmadığı anlaşılır.
necip fazıl'ın şu şiiri sanırsam bu gerçeği yerle bir etmeye yeter. şair nasıl olunurmuş görülsün.
ben şairim, gaibi kurcalayan çilingir;
canlı cenazelerin başında münker-nekir..
Komünist yazarlarda uatnma duggusu biraz daha az olduğu için, daha serbest yazarak ilgi çekiyor fakat yazarlar yazdıklarını sanat çerçevesi içinde yayınlamak için biraz daha uğraşıyorlar işin gerçeği budur.
tamamen ideolojik saplantı sonucu dillendirilen önermedir. necip fazıl,mehmet akif,yahya kemal,sezai karakoç,ismet özel,abdurrahim karakoç,ibrahim tenekeci'yi ve daha nicelerini bilmemekten kaynaklanır.
ne olursak olalım hepimizde isyan kültürü vardır. kimimiz bunu bastırırız, kimimiz ifade ederiz. bu doğal varlıktan kaynaklı olsa gerek öylesi şiirler bizi bizden daha çok alır ama bu asla şu şundan daha iyi yazıyor demek değildir. mesele bizim algılayış biçimimizle ilgilidir. ancak sanatla ilgili kesimdeki sayısal dengesizlik de belirleyici bir unsur olarak orada uzun zamandır öyle durmaktadır.
sosyalist gerçekçilik ile ilgilidir. komünist şariler şiirlerinde daha gerçekçidirler, anlatımları daha yakındır, melankoliye kaçmazlar pek, elle tutulur şeyler anlatırlar. ve tekil değildir şiirleri çoğu zaman.
ülkesinin insanını tanıyan, sokağın nabzını bilen kimseler oldukları için güzel yazıyorlar. fabrikada tütün saran fatma da okuyup kendini bulabiliyor, tek derdi aşk olan bir burjuva da. herkese açık eserleri fakat öncelikli kesim tabi ki halkın ezilen kısmı ve alt sınıflar.
Pek çok kuramcıdan ve disiplinden etkilenip ve onlarla kendi kültürünü harmanlayarak ortaya çıkartıkları şiir sanatından olsa gerek bu,velhasıl Nazım Hikmet Ran Meyerhold'un şiir kalıbından çok etkilenmiştir ve bazı şiirlerini bu tekniğe göre yazdığı biliniyordur.
yaşadıkları dönemlerden ve olaylardan dolayı gördükleri onca acı, ölüm ve gerçekleştiremedikleri amaçlar sürgün hayatları çarpık yaşamları sebebiyle yüreklerindeki coşkuyu kağıda daha iyi yansıttıkları tartışılamaz bir gerçektir ''muhafazakar'' bir türk genci olarak düşüncelerini her ne kadar benimsemesemde yazdıkları ile çoğu zaman gönüllerimizi feth ettikleri yaşadığımız aşk lara katkıda bulundukları şiir leri, ve kendi amaçları için sarf ettikleri çaba her zaman saygı duyacağımız yanlarıdır.