nedense farklı cephelerce farklı nedenlerle eleştirilen yada yüceltilen kurum.
kuruluş amacı da sonraki işlevi de kapitalist gelişme modeline karşı sosyalist (ama uygulamada faşist) yapılanma sağlamaktır. (zaten bu ikisi arasındaki benzerlikler farklardan daha çoktur).
tam olarak, yeni kurulan rejimin ve ankara nın halkı kontrol altına almasına yarayan ucuz maliyetli personel yetiştirme birimleriydi.
ayrıca dönemin en büyük korkusu (halen de öyle) dincilik olduğu için buralarda ateist bir kültür hakimdi.
sermaye birikimi yerine küçük bireysel işletmeciliği,
bireysel gelişim yerine ortak bilinç oluşturmayı,
konularda uzmanlaşma yerine her konudan anlayan (ama hiçbir konuda yeterli olmayan) kişiler yetiştirmeyi,
amaçlayan, bunda büyük ölçüde de başarılı olmuş kurumlardı.
buraların mezunları ilk öğretmenlerim olduğu için gözlemlerim çok.
çoğunlukla konular hakkında belli seviyeye kadar bilgileri vardı, ancak düşünce üretme kapasiteleri yoktu, çünkü orada onlara araştırmacı değil tapınmacı bir çerçeve oluşturulmuştu.
farklılık onlar için en kaka şeydi, herkes bir örnek ve mümkünse aynı olacaktı.
herkes atatürkçü olacak, bunun dışındaki fikir akımlarına zinhar heveslenilmeyecekti.
kişisel istekler sözkonusu olamazdı, herşey devlet içindi.
devlet insanlar için değil, insanlar devlet içindi.
.......
bazılarına çok garip gelecek olsa da, köy enstitülerinin kuruluşu mussolini nin oradaki benzer yapılanmalarının buradaki uygulamasıdır. araştırıverin.
bugünkü (yüksek) eğitim kalitesinin yerlerde sürünmekte olmasının temel nedenlerinden biri köy enstitüleridir. çünkü amaç kalite değil, olabildiğince fazla kişinin belli tarzda şartlanmasını sağlamaktı.
o zamanın gerçeklerine, ülke ihtiyaçlarına uygun görülüp uygulandı, ama tc artık bu tarzı terkedip batı tarzı kapitalist gelişme modeline geçtiğinde tu-kaka edilip derhal vazgeçildi.
büyük ihtimalle bunların taraftarları da karşıtları da eksiyi basacaktır.
devir amigoluk devri, ya birşeyin taraftarı olup yücelteceksiniz, ya da karşıtı olup batıracaksınız.
6. filoya secde edip, emperyalizme karşıyız diyen, aziz nesin'i yakmaya çalışan, deniz gezmişleri asan zihniyetin düşüncesidir. tek çeşit elbise giyilip, okulun müdürüne bile öğrenci tarafından hesap sorulabilen bir sisteme sahip olması ve kızlarla erkeklerin aynı okulda okumasından dolayı fuhuş yuvası ve komünist yuvası söylentilerinin sonucunda ve ayrıca köy ağalarının enstitülerden gelen öğretmen ve öğrencilerden rahatsız olmaları yüzünden adnan menderes tarafından oy için kapatılmış ve türkiye çaresizlikle başbaşa bırakılmıştır.
türkiye'nin yakın tarihinde kaçırdığı en büyük fırsat köy enstitüleridir. yazık oldu.
köylü bilinçlenmesin ağalık düzenine karşı çıkmasın diye ağaların menderese bunları kapat seçimleri garanti ediyoruz demelrinin sonucu bu gün hala bedel ödetir ülkeye.
köy enstitülerine çamur atmak için açılmış başlık.
sen o enstitüler sayesinde belirli bir bilgi birikimine sahip oldun.
onlar oluşturdu bu ülkedeki bazı temel taşlarını.
dincilerin hiç sevmediği şeydir. çünkü onlar için biligilenmek ve aydınlanmak o salladıkları tüm yalanlara inanacak insanların birer birer azalması demektir.
faşist kişilere de şunu söylemek isterim ki; atatürk'ün bir projesidir ve o dönemde yetişen solcu da sağcıda akıllı, okuyan, tartışmasını bilen kişilerdi. nezaman ki okumayı bıraktık. yorumlamayı bıraktık. silahlarla konuşmaya başladık.
bilinmelidir ki; toplumlarda eğitim seviyesi ne kadar düşükse o kadar çok kavga ve gürültü olur.