esasen kömürizm marksist literatürde komünizmden sonraki evreyi tanımlamak için kullanılır. marx, engels ve lenin gibi üstatları inceleyen akp'li belediye başkanlarının marksizme felsefi anlamda katkıda bulunmalarıdır. tazecik bir ideolojdir.
bu düşünce akımına göre yoksul vatandaşlar 4 yılda bir kömüre ihtiyaç duyarlar. yöneticiler 4 yılda bir halka kömür dağıtırak refah seviyesini yukarı çekebilirler.
21. yüzyılın ortalarında başlayan bu düşünce sistemine göre ülkenin tek zenginlik kaynağı kömürdür. türk kömürizmini ilk kez hayata geçiren erdoğan olmuştur.
kapitalizmin zirveye çıktığı 50'lerde halk artık vaadlerden sıkılmıştır. her bir vaadin yerine getirilmediğini ve enayi durumuna düştüğünü anlayan halk artık elle tutulabilir somut şeyler istemektedir.
ancak o dönemlerin meşhur siyasetçileri kömürizm felsefesini hayata geçirmeye çekiniyorlardı. bu bağlamda tabuyu yıkan erdoğan olmuştur.
aslında tamamen transfer harcaması olan ve direkt olarak dar gelirli vatandaşlara fayda sağlamaya yönelik olan kömürizm hala bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. tuzu kurugiller diye tabir ettiğimiz bu zihniyet orta ve dar gelirliyede kömürizm akımının uygulanmasını istemektedir. ancak bunu direkt olarak dile getirmeye çekindikleri için şimdilik tepkilerini eleştiri olarak sunmaktadır.
tüm bunlara bakıldığında kömürizm dar gelirliyi korumak amaçlı yapılan transfer harcamalarından başka birşey değildir. bu harcamalar yılın her anında yapılmasına rağmen seçim zamanlarında gündeme gelmektedir.
baykal dar gelirliyi korumacı transfer politikalarını şiddetle eleştiriken, bu döneme "kömürizm" adını vermiş ve bu o günden bu yana geniş kabul görmüştür.