kompozisyonu bir atasozuyle bitirmek

entry11 galeri0
    11.
  1. türkçe öğretmenlerinin dayatmasıdır:
    - evladım kompozisyonunda giriş gelişme sonuç olacak
    - şuraya başlık koyacaksın
    - sonunda sosyal mesaj vereceksin, vecize atasözü kullanacaksın.
    bu pozisyona getirilen çocuk: vatan, millet, sakarya konulu her kompozisyonunun sonuna ''bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır...'' yazar.
    0 ...
  2. 10.
  3. imamın cuma hutbesini bir ayetin türkçe meali ile bitirmesine benzer. maksat son cümle ile akılda kalacak bir etki bırakmak ve sınavdan puan ya da puanlar almaktır. önemli olan yoğunlaşmak, konsantre olmak ve hedefe kilitlenmektir.

    (bkz: kompozisyonu aduket atarak bitirmek)
    0 ...
  4. 9.
  5. konuyla ilgili atasözü bulmayan bünyeler öğüt verme amacı güderek ''işte bu yüzden ...meli ....memeliyiz'' şeklinde bitirebilirler kompozisyonlarını.
    1 ...
  6. 8.
  7. sınıf itibariyle kompozisyon yazılan ders türkçe veya edebiyatsa öğretmenin siyasi görüşüne göre atasözleri kullanılır, öğretmen sol görüşlü imajı veriyorsa ataturkun sözleri, sağ görüşlü imajı veriyorsa osmanlı ya da diğer türk tarihi temelli sözler kullanılır.
    1 ...
  8. 7.
  9. 6.
  10. ortaokul felan hikaye, üniversitede hazırlık okurken bile sınavın 30 puanlık kısmı için sorulan kompozisyon sorusunun giriş, gelişme ve işkence bölümlerinin işkence bölümünde atasözü niyetine epey salladığımız olmuştur.

    o değil de en çok türkçe atasözünü ingilizceye cevirmekti sıkıntı. alışmışsın bir kere, ilkokulda başlayıp ortaokul ve lisede devam ettirilen bir uygulamanın semeresini gavurca yazarkene bile göstermeye.
    1 ...
  11. 5.
  12. ortaokul dönemlerinde ögretmenlerimizin tatilde ne yaptınız kompodizyonu istemesi her zaman beni üzmüştür , ama bugün aklıma geldikçe gülüyorum.ben her yaz tatilinde tekstile çıraklık yapar okul harçliğimi çikarırdım , ve tatil denince aklıma hep çalişmak olduğunu bilirdim , taki büyüyünce acı gerçekle karşilaşincaya kadar.
    babam ögretmenin tatilde ne yaptınız ödevini ben üzülmiyim diye hep o yazardı.
    (bkz: tabi genelde kendi köy anıları olurdu.)
    ögretmen sorduğunda ata binmişsin , kuzuları sevmişsin ne güzel hadı anlat yavrum
    (bkz: ben bilmem babam bilir)
    0 ...
  13. 4.
  14. 3.
  15. kompozisyon sınavlarının vazgeçilmezidir. öğrencilerin %87'si bu yönteme başvurur. lakin bu %87'nin %90'ı çakar. yani her zaman işe yaramadığı kanıtlanmış eylemdir. sık sık yapmayınız, evde denemeyiniz. önemli olan nasıl ve neyle bitirdiğiniz değil, bütünlüktür. zira kompozisyon'un kelime anlamı da buna tekabül etmektedir.
    0 ...
  16. 2.
  17. Ezberci eğitim siteminin, öğrencilere dayattığı anlamsız eylemdir.
    0 ...
  18. 1.
  19. özellikle ortaokul çaglarındaki ergen bünyeye yenilikçiyim ayağı yapan öğretmenlerin,tırt konular baz alınarak yaptıkları kompozisyon sınavlarında konuyla ilgili bir özlü söz veyahut atasözü sıkıştırma olayıdır.

    ben bu atraksiyonu mütemadiyen yapardım.hoca yagmurla ilgili bir yazı yazın derse ben damlaya damlaya göl olur a getirirdim.böyle yazıyı sırf o atasözüne uysun diye yazardım konuya falan sokayım derdim.ve hep en düsük ben alırdım sınavlardan.sokayım böyle sisteme yahu bak şimdi kızdım.

    neyse kızgın sirke küpüne zarar ne de olsa iyi günler.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük