doğu bölgelerinde cevizli sucuka verilen isim. güney bölgelerinde, birine " hiç köme yedin mi " diye sorarsanız, " ya kömbeyi biliyorum o kadar da güzel değil " cevabını alırsınız. kömbeyle kömenin arasında dağlar kadar fark vardır. biri * güney bölgelerinde * yapılan, kurabiye tarzı bir yiyecektir. köme ise bildiğimiz cevizli sucuk.
Ceviz (ince kabuk1u)
Üzüm şırası
Pekmez toprağı (şıra için)
Nişasta
Taze toplanmış cevizlerin içleri çıkarılır ve bir ipe iğne yardımıyla dizilir. Tavan aralarında
veya mümkünse bahçelerde kurulacak çevkenlerle ipe asılarak kurumaya bırakılır. Üzüm şırası hazırlanır. Şıranın durulması için bir müddet beklenir tortusuna karışmadan
süzülerek leğene alınır. Şıranın bulunduğu leğen ocağa oturtulur ve kaynaması beklenir. Önceden nişasta bir kapta soğuk Üzüm şırası ile ezilmiş ve sulandırılmış olarak hazırlanır.
Kaynara çıkan şıraya ezilmiş nişasta azar azar ve karıştırılarak ilave edilir. Yumuşak pelte kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Leğen ocaktan alınmaz, altının fazla ateşi kenara çekilir.iplere dizilmiş cevizler yuvarlanarak şıraya bastırılır. Cevizlerin etrafı tamamen kaplanır, iplere çengellerle sırayla takılır. Akan damlalar azalınca ilk takılandan başlamak üzere tekrar şıraya bastırılır ve asılır. Bu işlem üç defa tekrarlanır.iyice kuruduktan sonra cevizler iplerden alınır ve çevreleri nişasta ile kaplanır. Kutulara konularak saklanır. Tarhananın yanı sıra badem, ceviz ve dut kurusu ile ikram edilir. *
doğulu bi hocamızın orta 1'de etütteyken "hadi çocuklar bugün kome çözün" lafının ardından bizim bakakaldığımız "acaba bi yayınevinin testi falan mı?" dediğimiz kelime.