kitabi bilgiye gore; bir manga asker 9 kisiden, bir takim 4 mangadan olusur. yani bir takim 36 kisidir. buradan hareketle de, yine kitabi bilgiye dayanarak, bir boluk 3 takimdan, bir tabur 3 bolukten bir tugay 3 taburdan bir tumen 3 tugaydan bir kolordu ise 3 tumenden olusur.
tabi bunlar kitabi bilgiler. bu bilgiler isiginda bir kolordunun 36x3x3x3x3x3 8748 kisi olacagini soylemek mumkundur.
ancak evdeki hesap carsiya uymaz ve bu rakamlar genelde daha yuksektir hatta cok daha yuksektir. ornegin turkiye'de bir tugay bazen alti yedi taburdan olusur. bu taburlari olusturan boluklerin nufusu bazen ikiyuz hatta ucyuz askere kadar varir.
buradan yola cikarak kaba bir tahminle sallayarak solemek gerekirse bir kolordunun ortalama asker sayisini hesaplarken 3 koydugumuz yerlere bes koyabiliriz ve cok da yanlis olmaz.
turkiye de dort ordu oldugunu ve bunlarin kolordulardan olustugunu dusunelim. tsk da asagi yukari 600.000'e yakin personel olduguna gore, kolordu sayisi da tahminen 15, 16 olduguna gore (aslinda bu sayilar burdan boyle sallamak yerine tsk nin web sitelerinden birinde mutlaka gorulebilir), bir kolordudaki asker sayısı muhtemelen 40000 civarinda olacaktir.
Birinci Dünya savaşı Öncesinde kolordular kendi içerisinde tümenlere ayrılmaktaydı.
Şöyle ki;
Birinci Kolordu : istanbul ve çevresinde
ikinci Kolordu : Edirne ve çevresinde
Üçüncü Kolordu : Tekirdağ ve çevresinde
Dördüncü Kolordu: Bandırma ve çevresinde kurulmuştur.
4. Kolordu 3-4 Kasım 1914'te izmir'e nakledilmiştir.
gerçek anlamda kolordu teşkili napolyon tarafından kurulmuştur.
3-6 arası tümenden oluşan fransız kolorduları ordu benzeri karargah kuruluşuna sahipti ve kendisine ait kuvvetli ikmal, bakım ve ulaştırma kabiliyeti vardı. daha küçük ordular benzeri bu yapılarla eski usul tüm unsurları ile seferde hareket eden orduların kabusu olmuştu.
şu an için tsk'nın 14 kolordusu vardır.
şematik gösterimde dikdörtgen üzerine "xxx" şeklindedir.