kolin

entry2 galeri1
    1.
  1. prag'a 55 kilometre uzaklikta bulunan, 30 bin nufuslu cek cumhuriyeti $ehri.
    0 ...
  2. 2.
  3. Kolin tıpkı vitaminler, mineraller, antioksidanlar gibi sağlıklı olabilmemiz, hastalıklardan korunabilmemiz için son derece önemli bir besin unsuru. Kolin, bazen B vitamini ailesi olarak da sınıflandırılmış, doğal şekilde oluşan bir maddedir. Bu yağ asidi, lesitin, asetilkolin ve fosfatidilkolin gibi bir çok formda bulunur. Kolin’in, karaciğer yağlanmasını önlediği bilgisi uzun zamandır bilinmesine karşın, ancak 1998 yılında resmi anlamda gerekli bir besin ögesi olarak tanınmıştır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2293957/+

    Kolin aslında karaciğerde sentez ediliyor ama bu miktar son derece düşük olduğu için kolinin besinlerle mutlaka vücuda girmesi gerekiyor.

    Kolin vücutta pek çok fonksiyona sahip.

    Metabolizmada, hücrelerin çalışmasında, beynin gelişmesinde son derece önemli.

    Boston Üniversitesi Tıp Okulu’ndan Rhoda Au tarafından yürütülen ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan araştırmaya göre; yeteri kadar kolin tüketen kişilerin beyinlerinde, demansa bağlı olarak oluşan değişikliklere rastlanma oranı daha düşük olmaktadır.

    British Medical Journal’da 1984 yılında yayınlanan bir çalışma; küme başağrısı yaşayanların kırmızı kan hücreleri kolin düzeylerinin; yaşa bağlı kontrol gruba göre çok daha düşük olduğunu göstermiştir.

    Yüksek oranda kolin tüketen kişiler üzerinde yapılan beyin taramalarında, bu kişilerde, inme ve demans gibi beyin damarlarıyla ilgili sorunlara oluşan ‘beyaz madde hiperintensite’ alanlarının daha az oranda görüldüğü tespit edilmiştir.

    Kolin eksikliğinde karaciğer yağlanması ve karaciğer hücrelerinde bozulma ve ölümler ortaya çıkıyor ki karaciğer yağlanması ve insülin direncinin de bugün bir salgın halini alan diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları felçler, kanserler gibi birçok hastalığın altında yatan temel mekanizma.

    Kolin bakımından en zengin olan gıdalar hayvansal gıdalar ki bunların başında da yumurta geliyor.

    Yumurtadan sonra kırmızı et, sakatat, özellikle de karaciğer ve böbrek, balık, tavuk ve hindi eti, peynir geliyor.

    Yani hayvansal gıdalar kolinden son derece zengin.

    Bitkisel gıdalarda da kolin var bunlardaki miktar yumurta ve hayvansal gıdalardaki kadar fazla değil.

    Lahana, brokoli, Brüksel lahanası, patates gibi sebzelerde, bazı bakliyat ürünlerinde, mantarlarda, kuruyemişlerde de var.

    Yani aslında dengeli beslenen birisi yeterli miktarda kolin alıyor demektir.

    Günlük kolin ihtiyacı 500 miligram civarındadır.

    (bkz: https://www.beslenmedeste...om/dogal-urun/kolin-nedir)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük