uşak, giresun, trabzon şehirlerinde gelenekselleşmiş bir oyundur, ilk defa bakıldığında ilginç ama biraz izleyince hep aynı hareketlerin yapıldığı gözlenen oyundur. rivayete göre kanadı kırık bir güvercinin hareketlerinden esinlenerek ortaya konulmuş oyun şeklidir.
çok hareketli,karadeniz yöresine ait olup,horon olmayan bir tür oyundur.yakında plates eğitmenlerininde bu oyunla zayıflama tekniklerini göstermeye başlamalarına inancım oluşmaya başlamışken;
bir dip not:umarım yapmazlar böyle bir şey.
1900 lü yılların başında nasıl ortaya cıktığı bilinmese de faroz mahallesinde ortaya çıktığı bilinen; hoptek, faroz kesmesi olarakta bilinen eğlenceli ama zor ve kondisyon gerektiren oyundur.
izlediğimde trabzon' dan çıktığına kesin inandığım dans gibi komik şizofrenik bir şey. benim izlediğim kolbastı acayip komikti ancak müziğinde " ben sana doyamadım doysun kara topraklar " gibi bir mısrayı duyunca "tamam işte trabzon' a has bir durum " dedim. dramatik sözlere tezat neşeli bir müzik ve komik bir dans.
yahu çok enteresan bir dans efenim bu..geçenlerde bir kanalda oynayan kızları gördüm, dedim len kızlar bilem oynayabiliyorsa böyle hareketli bir yöresel oyunu ben niye oynayamayım diye..tabi yalnız yaşadığım için kendimce bir sorunum yok aman biri görür rezil olurum paranoyalarından uzağım..hoş biri görse skimde de olmazdı ya yapım gereği..neyse geçtim tv nin karşısına, bir gözüm oynayan kızlarda diğer gözüm de otomatikman yine kızlarda, meğer ikisi ayrı hareket edemezmiş bunların..e öyle olunca oyunu oynamaya başlamak için ilk bir kaç hareketi yapmamla halıyı öpmem bir oldu..çok heyecanlanmıştım..fena bir oyunmuş sözlük onu anladım.*
normalde bu oyun faroz da darbuka ile sokak aralarinda gencler tarafindan oynanan bir oyundur. bu bir tur halk oyunu faroz dan cikmadir. eskiden kucuk bir sokak olarak ismi gecen faroz simdi buyuk bir mahalle olmasinin yaninda geleneksel oyununu da ozellikle 2008 yilinda iyi bir sekilde tanitmistir. cilgin ve komik gorunen oyunun icerisinde aslına bakıldıgında bircok figur yatmaktadir. bunlar; Ağ atma/çekme, Olta atma, balık çekme, tokatlama, kalp masajı yapma, vazgeçilmez Türk figürü kılıç-kalkan, kürek çekme v.s. denilebilir.