"kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin" güya irşad yaptığını zanneden fakat tebliğin nasıl bir incelik içinde yapılacağını bilmeyen yazarların unuttuğu düsturdur.
inançlara ve inançsızlığa saygılı olmak gerekir. korkutarak inandırmaya çalışmak ya da korku üzerine korulu bir inanç islamla uyuşmaz...
Peygamber efendimiz (SAV) tarafından söylenmiş sahih bir hadistir.
ne zaman söylendiğine gelince:
Hadisin vürud sebebi:
Peygamberimiz (s.a.v.) Yemen'e gönderdiği Muaz bin Cebele:
"sen ehli Kitap bir kavmin yanına gidiyorsun. Onları, bir olan Allah'a iman ve benim de resulullah olduğuma şahadete davet et der."
Sonrasında da bunu kabul ederlerse 5 vakit namazın ve zekatın farz olduğunu iletmesini söyler. Peygamber efendimiz, Hz. Muaz ile beraberinde gönderdiği Ebu Musa'yı uğurlarken de:
Kolaylaştırmaktan kasıt, insanları ibadete ısındırmak için onlara kolaylık gösterilmesini ifade etmektir. Öğretme işinde kolaylaştırmak ibadet etmeyi arzu edilen kılacağından, kişiyi iyi amel işlemeye ısındırmaya neden olur.
"Kolaylaştırın!" emrinden sonra "zorlaştırmayın" gelmesinde de şu inceliğe dikkat çekilir ki birşey emredilince zıttı da yasaklanmış olur.
hadisin devamında gelen "sevindirin" emriyle, ALLAH'ın ibadetleri ve tevbeleri kabul edeceğini ve onlara sevabını vereceğini ifade etmeyi ve affını çokca zikrederek insanları sevindirmeyi, müjdelemeyi emredilmiştir.
"nefret ettirmeyin" emriyle de: insanları islama ve onun gerekliliklerine davet ederken, mübalaga ederek onları korkutmayın ki onlar da günahlarının affedilmeyeceği düşüncesine kapılıp allah'ın rahmetinden ümidi kesmesinler kastedilmektedir.