yıllardır ağızdan ağıza dolaşan "kolada renklendirici olarak böcek kullanılıyor," iddiası doğrulanmış, bu artık bir mit değil. kola içme alışkanlığımızı bir daha gözden geçirmeliyiz. coca cola içmiyoruz artık.
kolanın içinde böcek olması hiç bir şey ifade etmez. uçak yakıtı olması da. içtiğinizin içinde böcek var kilosuda 400 euro olarak bakarsak yediğiniz köfte de kuzudan yapılır. ortalama bi kuzu da 800 lira. dipnot 400 euro. yediğinizde bir hayvan. ne yani artık köfte yemelim mi.
kolaya değil de böceklere bakış açımı değiştiren kanıtlamadır. demek ki böceklerin tadı fena değilmiş.
aynı böcek sosis, ruj falan filana da renk veriyormuş. renkli bir hayvan vel hasılı.
insanın kendiside kolanın içindeki böcekle aynı hammaddelerden oluşmuş bir organizma olduğuna göre ortada zaten kanıtlanması gereken birşey yoktur.
peynir yediğinizde, mantar yediğinizde, yoğurt yediğinizde ne yediğimizi zannediyoruzki acaba?
ya da bizi yiyen organizmalara ev sahipliği yapmasak hayatta kalamayacağımızı biliyor muyuz?
"ulan yediğin köftede inek var inek!" *
yıllardır günde en az bir litre kola içen biri olarak söyleyebilirim ki sizi gidi sefiller daha kolanın bi zararını görmedim.
ilerde görürsün diyecek olan eziktolara seslenmicem bile gerisini sen düşün.
ulan pirinç tanesi kadar böcekten tiksinip kola içmeyi bırakacaksak viskiyi sek içemeyen olgalara ne içircem.
2.5 lt lik bir şişe kolanın fiyatı 2.5 liradır. (toptan fiyatını, kar farkını, iskontosunu falan da geçtim) bir şişe kolanın maliyetinin tamamını bu böcek oluştursa, yani baştan aşağı her yeri komple böcek olsa, 1 kilo böcekten (975/2,5) 390 şişe 2.5 litrelik kola çıkar.
yani en kabadayı hesaba göre, bir şişe başına en fazla (2,5/930) 0,002 kilo böcek düşer.**
bocek kani bir cok gidada oldugu icin kolada da olmasi enteresan bir haber degil. yogurtlardan sucuklara kadar bir cok gida urununde bocek kani mevcut.
ürün paketlerinde yazan "e-..." kodlarina dikkat edildigi taktirde midelere giren bir cok maddeden haberdar olunur.
saçmasapan bir iddia bence.
yani dünyada yıllardır kola üretiliyor, ve bu böceklerin nesli hiç tükenmiyor? ve sırf renk vermek için, böyle saçmasapan bir böcek toplama işine koyuluyor koskoca coca cola?
bazıları buna inanıyor. ha bir de internette mc donald's etlerinin nasıl kesildiğiyle ilgili saçmasapan videolar var, bunlara inananlar bile var, biliyor musunuz?
yalan dolan bir iddianın "kanıtlanması"dır. kilosu 400 avro olan böceğin litresi 1 liralık coca cola'da ne işi var? manyak mısın evlâdım sen?!
söz konusu böcek avrupa birliği'nde içinde bulunduğu her şeyin ambalajında adı geçmek zorunda olan, gelin gelelim sağlığa mısır şurubunun milyonda biri kadar bile zararı olmayan cochineal adlı gariban bir kınkanatlıdır. reçel, marmelattan tutun da makyaj mâlzemelerine kadar pek çok üründe kurşun bazlı boyalara alternatif olara kullanılmaktadır.
yazarın notu: coca cola ilk çıktığı dönemde içindeki etken madde kokaindi, sonradan yerini kafeine bırakmıştır. coca cola'ya karşı bir şeyler karalayacaksanız başta güney amerika ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde çalışanlarının karşılaştıkları durum ve olayları yazın.
kaynak ve belge gösterilemeyen bir konu nasıl kanıtlanmış oluyor sorunsalına neden olan olay. haber metninde hiçbir kanıt yok, "cochineal piyasası arttı" demek kolanın içinde bu böceğin olduğu anlamına mı geliyor?