hafıza birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdırlar. kokuları yabancılık çekmeden tanımamızın nedeni bir koku hafızasına sahip olmamızdır. Her türlü koku, özel bir kodlamayla koku belleğinde arşivlenir. Bir kokuyla karşılaştığımız anda, bu arşive başvurularak koku tahlil edilir. ilk defa duyumsadığımız, hafızamızda bilgileri bulunmayan bir koku da diğer kokulara benzetilerek yorumlanır. Böyle bir belleğimiz olmasaydı, bir kokuyu tanımlamak imkansız hale gelecekti.
kokular, kendileriyle bağlantılı olarak geçmişte yaşanan bazı olayları da aklımıza getirirler.
Yolda yürürken rastladığımız tanıdık bir parfüm kokusu, bize o parfümü kullanan arkadaşımızı hatırlatır. Bir yemek kokusu, seneler öncesine ait eski bir olayı zihnimizde canlandırabilir. Aynı koku bir insanda güzel hisler uyandırırken bir başkasında hoşa gitmeyen duygular oluşturabilir.
koku hafızası genetiktir... mesela çürümüş olan bir yiyecek zararlıdır ve bu yiyecekten gelen koku bizi bu yiyecekten uzaklaştıran bir duygu uyandırır...
tabii ki koku hafızasının tümü genetik değildir ve koku çok güçlü bir uyaran olup bir an duyduğumuz koku yıllardır anımsamadığımız olayları kişileri bize anımsatmayı başarabilir...
Vedat- kim osurdu ulan!
koray- ya valla ben osurmadım
necati- şerefsizim ben de değilim.
vedat- Siktir ordan ibne necati sen 3 sene önce benim evde tuvalete girmiştin. tuvalet 2 ay böyle kokmuştu. koku hafızası var olm bende yemezler.
bir roman malzemesi olarak belki de en detaylı işlenmiş kitap , j.k.huysmans adlı yazarın "tersine" adlı romanıdır. kitabın genel teması da kafka'yı aratmayacak biçimde kasvetli bir şatoda geçer. nesnelerle kurduğu bağla ise bulantı'ya ilham kaynağı olduğu söylenir. kokular , anılar , çağrışımlar , yanılsamalar...
zihnin en güçlü hafızasıdır. birkez aldığınız bir kokuyu seneler sonra bile kokladığınızda, "ben bunu bir yerden hatırlıyorum!" dersiniz.
elbette bu konudaki en kötü etken sevgili kokusudur, hele ki bellekte iz bırakmış bir sevgiliyse. sevgileden ayrılınır, üzerinden yıllar geçer.. sonra bir gün aptal bir markette o koku durduk yere birisinin üzerinden yayılır, hatırlar, şuurunuzu yitirir, süt dökmüş kediye dönersiniz.
tarihleşmiş bir hayatın altından geçerken..
pat.
bir -şey- düşer
düşüncelerin tam ortasına...
pat.
acıtır da...
'çiçekgiller özentisi galiba '
diye iç geçirirken
sevinilir bir yandan...
koku hafızası'nın kaybolmadığına..
kışın aldığınız bir parfümü yazın sıktığınızda, direk olarak kış psikolojisine sokan hafızadır.
bir de sevgili kokusu vardır bu hafızanın içinde. sevgiliden ayrılmış olsanız da, olmasanız da farketmez, acı verir.
eğer ayrılmamışsanız, kokuyu sürekli hatırlar ve özlersiniz *
eğer ayrılmışsanızda, kokuyu sürekli hatırlar ve üzülürsünüz *
tanımadığınız kadınların peşinden gitmektir bazen , o kokuyu biraz daha tadabilmek için. bazen de tanımadığınız kadınlardan kaçma sebebidir , koku hafızanızın hatırlattığı günlere geri dönmemek adına.
ilkokuldaki sıra arkadaşımın kendine has, güzel kokusu ve okula giderken yolda birkaç metrelik alana yayılmış akasya ağacı kokusu hala hatırımdadır. hayata dair güzel ayrıntılardan biri...
en sağlam hafızadır. neyi olduğunu bulumasanız da hatırlamanız gereken bir şeyler olduğunu bilirsiniz. yediğiniz yemeğin tadından tutun da gezdiğiniz sokak bile koku hafızanızı harekete geçirir.
duyulan kokunun neye ait olduğunu bilince gerçekten çok süper bir yetenektir.
herkesin hassas olduğu belirli kokular vardır ve ne olursa olsun hangi mekanda olursa olsun öncelikli olarak bu kokuları algılar ve işte bu koku diyebilir.