koku nöronları beyne hipotalamusa uğramadan, direk, gittiğinden diğer duyulara göre daha samimi bir ilişkidir bu ilişki. derler ki -evet, isviçreli bilim adamları- insan hafızasını dahi kaybetse, koku verilerinin depolandığı alan hasarlanmadığı sürece, koku hafızası unutulmaz, silinmez. bu yüzdendir ki hafıza kaybı yaşayan bireylerde koku duyusuyla hafıza geri getirilmeye çalışılır. aynı sebeptendir ki bir insanın her özelliğini, kişiliğinin her ayrıntısını unutsanız dahi.. kokusunu unutamazsınız.
Rahmetli babaannemin bundan 33 sene önce pişirdiği sahanda yumurta ve mutfağının ince rutubet kokusu geldi burnuma az önce. Gözümü kapattım. 4 yaşında yumurtaya ekmek bakarken buldum kendimi.
bazen hiç alakasız durumlarda öyle eskiyi anımsatacak kokular hissediyorum ki, şaşırıyorum. ama unutamadığın ve düşündüğünde burnuna gelen koku ne derseniz rahmetli anneannemin bütün apartmanı etkisi altına alan ve bayıltan yağsız tavada yaptığı kara lahana üzerinde kızarttığı hamsi kokusudur. lan hamsi zaten tek başına bir ordu gücünde, bir de üzerine uzaylı istilası gibi kara lahana kokusu eklenince bırakın apartmanı mahalleye girmekte zorluk yaşardım.
Kulağa garip gelebilir ama lehim kokusu beni çocukluğuma götürür. Hele ki o lehim pastasına havyayı daldırdığındaki cozurtu ve o leş koku. Leş meş çocukluk anısı işte napalım.
Ulan abi senin elektrik merakından hafızama kazınan kokuya bak amk.