koki hirota

entry1 galeri0
    1.
  1. 1878-1948 arasında yaşamış japon diplomat ve politikacı. 1936-1937 arasında 32. japonya başbakanı olarak görev yapmıştır. 1948'te 2. dünya savaşı'ndaki savaş suçları suçlamasıyla idam edilmiştir.

    duvar ustası bir babanın oğluydu. küçük yaşlardan itibaren yazı konusundaki yeteneği (bizdeki güzel yazı veya hat sanatı misali) dikkat çekti. hukuk öğrenimi gördü.

    mezun olduktan sonra dışişleri bakanlığı'nda çalışmaya başladı ve çeşitli denizaşırı diplomatik görevlerde bulundu. 1923 yılında dışişlerindeki avrupa ve amerika ofisi'nin başına getirildi. 1928-32 arasında sscb'de büyükelçi olarak görev yaptı. 1933 yılında, japonya milletler cemiyeti'nden çekildikten hemen sonra, dışişleri bakanı oldu.

    dışişleri bakanlığı esnasında mançurya'daki çin doğu demiryolları'ndaki rus hisselerinin satınalınmasına yönelik faaliyet yürüttü. ayrıca çin ve mancukuo ile birlikte bir blok oluşturmak; komünizmin yayılmasına karşı bir çin-japon birlikteliği oluşturmak ve çin'deki japon karşıtı aktivitelerin bastırılması konularını üç önemli dış politika prensibi olarak ortaya koydu.

    ülkedeki iç gelişmelerin yolunu açmasıyla 1936 yılında başbakanlığa atandı. almanya ve italya ile yakın ilişkiler içine girilen bu dönemde bazı anlaşmalar da imzalandı ve üçlü mihver'e giden yolda adımlar atıldı. savunma bakanı ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle başbakanlığı 1 yıldan kısa sürdü ve istifa etti.

    kendisinden sonraki başbakan ve kabine değişiklikleri sonunda bir müddet sonra fumimaro konoe başbakan olunca, hirota bir kez daha dışişleri bakanlığına atandı. ancak yukarıda özetlenen dış politika ilkeleri ikinci çin japon savaşı yüzünden darma dağın olmuştu; bu nedenle bu savaşa şiddetle karşı çıktı ve eleştirdi. ancak eleştiri dozajı yükselince ordu üst yönetimi ile karşı karşıya gelmiş oldu ve en sonunda 1938 yılında istifa etmek zorunda bırakıldı.

    öte yandan 1945 yılında sscb ile barış görüşmeleri yürütmek üzere tekrar devlet görevine döndü. 1941 sovyet japon tarafsızlık paktı'nın bozulmasını engellemek için stalin yönetimi ile görüşmeler yaptı. ne var ki en sonunda sscb ilk atom bombası atıldıktan sonra japonya'ya savaş ilan edince çabaları başarısız olmuş oldu.

    hirota japonya teslim olduktan sonra savaş suçlusu ithamıyla tutuklandı ve uzak doğu uluslararası askeri ceza mahkemesi'nde yargılandı. üç suçlama ile karşı karşıya kaldı:

    - saldırgan savaş başlatmak; uluslararası hukuka aykırı şekilde savaşa neden olmak
    - çin cumhuriyeti'ne karşı -bir tahrik olmadığı halde- savaş başlatmak
    - savaş hukukunun ihlalini engelleme görevine karşı kayıtsız kalma

    ve savunma yapmadı. idama mahkum edildi. mahkemenin diğer idam mahkumiyetleri ile birarada düşünülünce (bkz: uzak doğu uluslararası askeri ceza mahkemesi), o mahkemede idama mahkum olup idam edilen tek sivil olması ve yukarıda özetlenen yaklaşımları da düşünülünce, hirota'nın idamı bazı tartışmalara ve eleştirilere neden olmuştur. dolayısıyla idama mahkum edilmesinin altında yatan sebep/sebepler de yorum ve spekülasyon konusu olmuştur. yorumlarda yer alan muhtemel sebepler arasında,
    - nanking katliamı konusunda dış politika görevi vesilesiyle erkenden bilgi sahibi olması, ancak bir müdahalede bulunmaması (en önde gelen faktör olarak bu yorumlanmaktadır),
    - üçlü mihver askeri anlaşması'ndaki rolü,
    - yukarıda anılan üçlü dış politika ilkelerine karşı kuomintang'ın duyduğu tepki.

    1948 yılında asılarak idam edildi.

    http://en.wikipedia.org/w...ile:Kohki_Hirota_suit.jpg

    idam kararının william webb tarafından açıklanmasını dinlerken:
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hirota_Koki.jpg
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük