Yazdığın alana göre değişir. Biraz toparlayalım madem:
Kodu yazdığın alan 2 ye ayrılır. Yazılımsal ve donanımsal. Eğer donanım anlamında ise (fiziksel programlama gibi düşünün) yazdığınız kodun çıktısını gerçek hayatta görebilirsiniz. Bi cihazda butona basmak, telefonla klimayı açmak vs vs. Dünya ile bağlantılı olarak eylemci (hareket) ve dinleyici (sensör) yapılarına uygun olarak yapılır. Dillere örnek verecek olursak mikroçip/mikrodenetleyici programlama için C, CCCS C, Assembly, Mikro C, Prolog gibi yapay zeka dilleri vs diye uzayıp gider. Bu diller ile 'PIC' programlama yapılır. Yani(kısmen) mikrodenetleyici. Ya da daha hazır ve hobi amaçlı olan Arduino, Raspberry Pi gibi kartlar için Arduino dili (C türevi), Python gibi diller kullanılır. ikinci olarak yazılımsal programlamaya geçelim. Burası da genel olarak 4 e ayrılır. Birincisi web programlama. Php, ASP.Net, Html, Css, JavaScript vs. Burada dizayn da devreye girer. Genellikle bi websitesi tek dilde yazılır sanılır ama çoğu dil tümleşik olarak çalışır. ikincisi ise mobil programlama. Android Studio üzerinden Android Java (ve XML), IOS için Xcode ve Swift, Windows Phone, Tizen, televizyon sistemleri bu alana girer. Native kavramı; o platformun kendi dili demektir. Bi de Hybrid denilen, cross-platform olarak çalışan yapılar vardır. Buna da örnek vericek olursak Xamarin programı (artık Visual Studio içinde, Microsoft sahiplendi) nda C# dilinden yazdığınız bi uygulama hem IOS a, hem Android e, çoğu platforma tek seferde uygulama çıkarmanızı sağlar.Üçüncüsü ise oyun yapımı. Platforma baplı veya bağımsız çeşitli kütüphane, araç, program ve oyun motoru vardır. Unity, Unreal Engine CryEngine, Corona, Libgdx diye uzayıp gider. Hepsinin dili değişir. Bahsetmediğimiz yüzlerce dil, onlarca sistem daha var tabi. He bide Linux-Shell-Bash ler var. Daha çok hack amacıyla kullanılır. Terminal komutları kod değildir ama terminalde çalışacak bi hack aracı yapmak için Python, Ruby vs linux türevleri için olan diller de vardır tabii. Yani kod yazmak diye basite indirgememek lazım. Şu an yaşadığınız dünyada teknolojinin, bilimin, insanlığın bu kadar(genel olarak) ileri seviyede olmasının en önemli öncülerinden biri kodlardır.
problem çözümüne yatkınlık ister. bu zeka anlamına gelmez sanırım. akıllı olmak anlamına gelebilir eğer akıllı olmak zekanın çalıştırılmış olanı ise.
örneğim bir yazıda kaç kelime olduğunu saymanın yolu, boşlukları sayıp +1 eklemektir. bu problem çözümüdür ama kimse bu kadar basit birşeyi size anlatmaz cümle dizilimini anlatırken. bunu çözümü kafada hallettikten sonra da dilediğin dilde boşluk saydırabilirsin.
zeka ile ilgisi yokmuş, kodların çoğu kopyala- yapıştırmış.
bence zaten olması gereken budur. adam zamanında belli bir amaca hizmet eden kodu yazmışsa, örneğin database'den çektiği veriyi combobox'a yazan kod. senin bu kodu oturup baştan yazmana ne gerek var arkadaş ? he yok ben illa yazacam diyorsan otur yaz. sen bu mantıkla pastacı olsaydın, muzlu pasta yapmak için işe önce gidip muz yetiştirmekle başlardın. aferin. +5 points for you.
fonksiyon kullanmaksızın aynı kod parçaları tekrar edecek şekilde yapılanı işlem gücünden tasarruf etmenizi sağlar, size hız kazandırır. okuldaki ödevlerinizde yaparsanız puan kaybettirir.
edit: bazı c compiler'ları sizin yazdığınız koddaki fonksiyonları kodda çağırdığınız yerlere otomatik olarak gömüyor. bu sayede siz alt alta yazmasanız da kodunuz alt alta yazılmış gibi çalışıyor. böyle iyi niyetli compiler'lar bularak derleyiniz kodunuzu.
sözlüğün yazar kapasitesinin arttırması durumunda, yazarların rahat rahat entry girebilmeleri, mesajlaşabilmeleri, olaylardan ve de gelişmelerden haberdar olabilmeleri, bilmediğimiz bir sürü aparatın düzgün şekilde işleyişini sağlayan bir nevi altyapı.
(nasıl ki binayı kurmadan önce zemin etüdüymüş, boru hattıymış cartmış curtmuş döşenmesi, hazırlanması gerekiyorsa bu da böyle bir şey zannımca. umarım mantık doğrudur. bilmiyorum demek istemiyorum.)
yazması zaman zaman zevkli ama hata ayıklaması çok sıkıcı olan eylem. planlı yapıldığı sürece, yazılacak kodun anahatları tasarlandıktan sonra kod yazmak zor değildir. ama yazılan pek çok kod ilk derleme sırasında hata verir. bu hatalar ayıklanır. daha kötüsü ise programın derlenmesi ama çalışmamasıdır. bu durumda hata ayıklamak ise daha zordur. değil saatler, günler alabilir.