son yıllarda esnafımız hakkettiğ değeri görmeye başladı teşvikler primler derken destekler bitmedi biri de bu esnafları destekleyen onları yönlendirenleri düşünmeliydi sonunda o da denesenseversin.com ile oldu. siteye girip üye olduktan sonra kredi çekmek veya hesap açmak isteyen tanıdığınıza siteden aldığınız kod ile referans oluyorsunuz sonra nakit promosyonu cüzdana indiriyorsunuz.
ing den kobi kredisi çekme niyetinde olanlar benden minik bir tavsiye. kredi çekmeden önce denesenseversin.com'a eşiniz ya da bir yakınınız adına üye olun. sonra siteden aldığınız kodu kredi çekerken bankaya verin işleminiz olumlu sonuçlanırsa nakit para geliyor.
ülkemiz için desteklenmesi büyük önem arz eden küçük ve orta büyüklükteki işletmeler. kobi sahibi arkadaşlar için güzel bilgilerin olduğu, destekleyici şöyle bi site var: https://www.halkbankkobigelisim.com.tr/Portal.html
küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kısaltılmış hali. ülkemizde bir hayli mevcut, bazı bankalar da bkz. halkbank bu tarz işletmelere destek paketleriyle destek oluyorlar.
Günümüzde işletmelerin çoğu farkıda olmadan iyi ya da kötü adımlar atıyorlar ve bu adımları atarken aslında birçok deneyim kazandıklarının ne yazıkki farkına varamıyorlar aslında yapılması gereken en doğru yol KOBi’lere ya da kendi işini kurmak isteyenlere eğitimler veren üniversite kurum veya bankalar var. Mesala öğrendiğim kadarıyla Halkbank KOBi Gelişim adı altında var olan KOBi’lere destekler sağlıyor. Bunun yanı sıra istanbul Kültür Üniversitesi ve istanbul Aydın Üniversitesinde KOSGEB eğitimleri vererek kendi işini kurmak isteyenlere bu noktada yardım ediyor.
Alınacak her bilgi sayesinde aslında işletmenin daha iyi konuma ulaşmasında sağlam bir adım atmaya yardımcı olacaktır. Artık eskisi gibi az işletme sayısı yok! internetinde dünyamıza girmesiyle birlikte rekabet inanılmaz bir şekilde zirveye çıkıyor. işletmelerin internet ortamında var olma isteklerinin yanı sıra artık KOBi’ler için eğitici video ve bloglarda artmaya başlamakta bunlardan biriside http://www.halkbankkobigelisim.com.tr sayfası, sayfada yer alan videolar ve bilgiler sayesinde kendini geliştirmek isteyen daha iyi kazançlar elde etmek isteyen KOBi’ler için faydalı içerikler yayınlanıyor. Meraklı olanların incelemesinde fayda olacağına inanıyorum.
Günümüzde adım adım ilerlerken gelecekte işletmeler daha farklı boyutlara taşınacak gelişime açık olmak yenilik yaratmak her zaman bir adım önde olmak için elimizdeki en büyük koz olacaktır.
kobi destek danışmanlığı yapan özel danışmanlık firmalarının hergün arayıp " devlet destekli kobi kredilerinden faydalanmak istermisiniz" diye sorması.
ve bu işten bana gına gelmesi sonucu bıktırmaları durumunu hatırlatan bir isim.
Mikro işletme: On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri sekiz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
Orta büyüklükteki işletme: ikiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
ölçeklerini büyütmeleri teşvik edilmelidir. çünkü küçük ve orta ölçekli firmalarda profesyonelleşme ve işbölümü düşük düzeydedir. düşünün bir, 50 kişinin çalıştığı bir firmada en fazla muhasebe departımanı olur. ancak ölçek büyüdükçe yeni departmanlar da açılacak bu durum da insan kaynağı ve bilgi birikimi açısından da topluma bir katma değer katacaktır.
sıcak para akışının, müşteri çeklerinin hayli önemli olduğu işletmeler. küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir çoğu ülkemizde hala kara kaplı defter ve hiçbir hükmü olmayan alacak usulüne göre çalıştığı için, nakit para akışı daha da önemli oluyor elbet. örneğin, hatrı sayılır bir çek kesilmiş işletme tarafından. o zamana birkaç alacaklıdan söz alınmış. malum çek zamanı gelir sözler tutulmaz. fakat senin karşında banka olduğu için muhatabın resmidir. üstelik kredi alımı mühimdir ayakta durabilmek için bankanın karşıya alınmaması icap eder. çek koçanı almışsındır bankaya ödeme yapman mecburidir, alacaklı binbir bahane bulur da sen bulamazsın işte. çatır çutur ödeyeceksin çekin karşılığını.
bu tip işletmeler kısa vadeli senetler ve müşteri çekleri almalı 1-1,5 yıllık veresiyeleri bir kalıba/ ödeme düzenine sokmalıdır. en azından işin içerisine resmiyet girdiğinden paranın geleceği tarih bilinir. ve kendini ona göre ayarlarsın.
yoksa 2 trilyonluk iş yaparsın yeri gelir 500 tllik dükkan kirasını ödeyemezsin, eşeği sağlam kazığa bağlamak en iyisidir kobiler için.
(bkz: sıcak para)
"mühendis ne anlar, ustalar yıllardır bu işin içinde her şeyini biliyorlar" mantığına sahip ve bu nedenle mühendis çalıştırmaktan yasalar elverdiğince kaçınan kimselerin sahibi olduğu işletmeler. bu nedenlerle gerçek bir arge çalışması görmek mümkün olmaz. ve yine aynı nedenle türkiye'de cumhuriyet tarihi boyunca alınan uluslararası patent sayısına günümüz abd'sinde bir hafta içerisinde ulaşılmaktadır.
kobi yi kobi yapan sey isletmenin buyuklugu veya kucuklugu degildir,
sahibinin devlet icerisindeki yakinlarinin makamlari ve sayisidir.
eger devletin belirli kuruluslarinda odaci dahi olsa herhangi bir yakin akraban yoksa
kobilere saglanan olanaklardan ucun birini alirsin.
sonra da ben kobi degilsem bu kobi ne sikimki diye dusunur durusun.
ha illaki akraba olmasi gerekmez. geri odememek uzere aldigin kredi ve benzeri seyleri
kirisabileceginizi teklif edebilecegin birileri varsa o da olur.
iste bu vasiflari tutturabiliyorsan kobi olmussundur.