Klitoris, vulvada mons pubisin altında bulunur, klitorisin etrafı ve yanlarında dudaklar varken, alt kısmında ise idrar deliği ve idrar deliğinin altında vajina girişi bulunmaktadır. Bu bölgedeki iç dudaklar parmakla ittirildiğinde klitoris daha görünür hale gelirken, klitoris dışardan görülmez. Sanki bir nokta halinde görülen klitoris, aslında içeriye doğru uzanan ters V şeklinde bir yapıya sahiptir. Klitoris uyarıldığında tıpkı penis gibi sertleşir ve öne doğru çıkar.
Klitoris; çok sayıda damar ve sinir içermektedir. Normal boyutlardaki bir klitoriste yaklaşık 8000 tane sinir lifi bulunmaktadır. Bu bağlamda düşünüldüğünde bir klitoriste, penistekinden iki kat daha fazla sinir bulunmaktadır. Kadın ya da erkek hiçbir vücudun herhangi bir yerinde bu kadar yoğun sinir lifi mevcut değildir.
Klitorisin büyüklüğü her kadında farklı olmakla birlikte; genellikle 3 – 7 cm arasında değişmektedir. Fakat klitorisin büyüklüğü ile kadının orgazm olma seviyesi arasında her hangi bir ilişki tespit edilmemiştir.
Klitorisin boyutunun daha çok erkeklik hormonu olan testosteron ile yakından ilgili olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan hamilelik döneminde artan testosteron hormonuyla birlikte klitorisin de kalıcı olarak büyüyebildiği saptanmıştır.
Kadının cinsel haz organı olan klitoris, tıpkı erkeklerdeki penis gibi cinsel uyarım sırasında sertleşir ve bu esnada klitorisin baş kısmı, dışarıdan görülebilir.
Klitorisin en önemli görevi ve özelliği cinsel ilişki esnasında kadının orgazm yaşamasını sağlamaktır. Bunun dışında kadının; hamile kalması, idrar yapması ya da adet kanaması ile her hangi bir ilişkisi yoktur. Bu alanlarda da hiçbir fonksiyonu yoktur. Klitoris, tamamen zevk ve uyarılma için bulunmaktadır. Ayrıca klitorisin cinsel ilişki aşamasında sertleşmesi sayesinde idrar deliğini kapattığı ve böylece mesaneyi bakterilerden koruduğu da bilinmektedir.