dikkat edilmesi gereken ve ciddi sağlık sorunları yaratabilecek durumdur. uzmanların klima çarpmaları ile alakalı ciddi uyarıları olmakla beraber, ölümcül şekilde sonuçlanabilecek hastalıklar doğura bilmektedir.
yazın grip olursunuz. insanların ilk sorduğu sorudur,'klima falan mı çarptı?' evet klima çarpmıştır. işyerinde, evde, arabada artık hayatımızın heryerinde, yerlerini almışlardır.
bunun sonucunda;
evde halsiz yatmanıza, selpakla kardeş olmanıza, solgun bir surat ve kırmızı bir buruna dolaşmanıza, tüm kemiklerinizin ağrımasına, evdeki herkesin sizden çaktırmadan uzak durmasına, kısaca öldürmez ama süründürmesine maruz kalırsınız.
akdenizde bir haftalık tatil sonrası döndüğümde 1 hafta boyunca da hasta hasta işe gitmeme sebep olan hadise. alanyanın 50 derecelik gece sıcaklığının sonucu gece klimanın açık unutulup uyuyakalınması sonucu vuku bulmuştur.
her yaz bir veba gibi sarar şehirlerdeki kapalı işyerlerini ve insanı adice bir açmazda bırakır ya terli ve bunaltı içinde çalışacaksın ya da klimayı açıp hasta olmayı göze alacaksın.
şeytan çarpmışa dönmenin modern halidir. iklimlendirici olarak da adlandırılan aletin bünyenin iklimine ayar verip tüm dengeleri sarsması olayıdır. bu nedenle yurdum görgüsüz insanın umuma açık yerlerde 16 derece gibi (dışarıdaki sıcaklığın ortalama yarısı) düşük oranlarda klima açmasına izin verilmemelidir.
verildiğinde ne olduğuna benden acı bir örnek; 2 sene önce ekren doğumla dünyaya gelecek olan üçüz yiğenlerimin canlarımın, sırf ablamın hastane odasındaki klimanın aptal bir görevli tarafından 16 dereceye çekilip hassas bir bünyeyi feci bir şekilde hasta ederek doğacak olan tüm yiğenlerime kıyması!*
Yaz aylarında insanların serinlemek için kullandıkları klimalar bilinçsiz kullanıldığı takdirde yüz felci ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
Bu nedenle klima kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutmak için kullanılmasına dikkat çekiliyor. Örneğin dışarıda sıcaklık 35-40 dereceyse, klima çalıştırılacak ortamda sıcaklık, aralıklarla 5'er derece düşürülmeli ve 25 derecede sabitlenmeli. Bu sıcaklığın altına kesinlikle inilmemeli.