10 parmakla yazmayı iyi bilenlerin zorlanmadığı ama bilmeyenlerin aynen şu şekilde yazmalarına sebep olan durumdur:
evte bne 10 paermak kulalanmauyı bilmaiyoruam (anlamı:evet ben 10 parmak kullanmayı bilmiyorum)
bunu yapan kişiler, cep telefonunda kulaklıkla konuşan kişilerle benzer davranışlar gösterirler: ne yapacağı bilinmeden, fakat durumdan gurur duyulduğu her şekilde belli olarak sağa sola bakılır. yanınıza gelmiş konuşan arkadaşın suratı incelenir, zaten o da yüzünü sizden çevirmiş klavyede jet hızıyla harelet eden parmaklarınıza hayretle bakmaktadır. durumu doğallaştırmak için "ee daha daha nasılsın" moduna girilir, meşgul fakat aynı zamanda rahat imajınızın altı çizilir.
bunun bir üst aşaması gözleri kapalı piyano çalmaktır ki, onu da rahmetli mozart avusturya kraliçesinin önünde yaptıydı.
bunu başarmak o kadar kolay bi olay değildir. bu yüzden yüce türk insanı çeşitli yöntemler geliştirmiştir. bunlardan bi tanesi ışıksız ortama yazmaktır. klavye görünemeyeceğinden mecburen ekrana bakarak yazılacağı rivayet edilir.
noter dairelerinde bulunan bilgisayar başı bayanların her gün yaptıkları şaşılası hadisedir. bayan kapıdan giren kişiye bakar, sizinle konuşur, yanındakine laf yetiştirir, arada telefonunu süzer göz ucuyla, bazen sizin uzattığınız kimliğe bakar ama nafile o ekrana bir kere bile bakmaz. yahu be kadın o monitor senin işin neden bakmaktan çekinirsin, baksan ne olur, burada o şekilde yazamayıp da üzüm üzüm üzülen insanların olduğunu düşün ve acı bizlere. böyle de acı çektirilmez ki yahu.
katiplerin ve daktilodan gelme kişilerin başarıyla uyguladıkları, adliyelerde yıllanmış memurlarda da sıkça rastlayabileceğiniz, şaşılası ve biraz da kıskanılası beceri.
şahsım tarafından gayet güzel şekilde icra edilen eylemdir. Klavyeye bakmak yerine monitöre bakarak, ne yazdığımı okuyorum, daha akıllıca sanki.. Ama klavyeye bakmadan, yavaş yazıyorsanız hiç bir anlamı kalmıyor, daha berbat bir görüntü ortaya çıkabiliyor.
çok pratik yapılarak kazanılan yetidir. verilen emeğe değer ve meyvası toplandığında, yapılan pratiklerin yazı yazma işini ne kadar pratikleştirdiği görülür.
ozellikle biriyle web kamerasi kullanarak yazi$iyorsaniz cok komik hale gelebilen bir $ey.
kar$inizdaki insan, surekli ekrana ya da kameraya bakan biriyle yazi$tigi icin psikolojik olarak rahatsiz olabilmekte, "ya abi sen nasil yaziyorsun? senin klavyen ekranda mi?" diye paranoyak ve komik sorular sorabiliyor. bu durumda verilecek super cevaplar var ama ayni hissi vermez tabi, zaten bu entry'i yazarken klavyeye baksam ne olur bakmasam ne olur degil mi? evet.
gerek iş ortamında, gerek arkadaşlar arasında bol bol küfür yememe sebebiyet vermiş durum. daktilo kökenli olmanın faydasıdır. devlet kurumları ve askeri ortamda f klavye kullanıyor olabilmek kişilere bazen avantaj sağlar.
ayrıca f klavye ile türkçe kelimelerin ve ingilizce kelimelerin de büyük çoğunluğunun sorunsuz yazılabildiği gerçeğini göz önüne alırsak bu tip insanların genellikle f klavye kullanıyor olduğu genellemesini de yapabiliriz sanırım.*