george ritzer'in orijinal adı "classical sociological theory" olan ve himmet hülür tarafından 2013'de türkçeye çevrilerek deki yayınları tarafından yayınlanan 546 sayfalık kitabı. 16 bölümden oluşan kitabın ilk bölümü, sosyolojinin doğuşundan yirminci yüzyılın ilk yarısına kadar klasik dönemdeki gelişimi; ikinci bölümde yirminci yüzyılın ortalarından günümüze kadar gelişimi açıklanmaktadır. diğer 14 bölümde ise şu düşünürlere yer verilmektedir: a. de tocqueville; a. comte; h. spencer; k. marx; e. durkheim; m. weber; g. simmel; ilk dnem kadın sosyologlardan h. martineau, c. p. gilman, j. adams ve chicago kadınlar okulu, a. j. cooper ve i. wells-barnett, m. s. weber, b. p. webb; w. w. b. du bois; t. veblen; k. mannheim; g. h. mead; a. schutz; t. parsons.
kitap, sosyolojinin bir bilim olarak doğuşundan yirminci yüzyılın ortasına kadar sosyolojiye katkıda bulunan belli başlı sosyologları kapsamaktadır. ritzer, bu muhteşem kitabında betimleyici olduğu kadar tartışmacı bir akademik anlatım biçimi benimseyerek klasik sosyoloji kuramcılarını anlamamızı sağlamaktadır. klasik kuramcıların tümüne bir kitap içinde yer veren ve tümüyle klasik kuramlara yoğunlaşan başka bir eser türkçede bulunmamaktadır. tümüyle aynı döneme yoğunlaşan diğer tek eser belki de çevirisini yine himmet hülür ve arkadaşlarının yaptığı l. a. coser'ın "sosyolojik düşüncenin ustaları" adlı kitabıdır. ancak, coser, bu kitapta her bir sosyoloğun kuramının yanında sosyoloğun yaşam öyküsüne, içinde yaşadığı toplumsal ve entelektüel bağlama önemli bir yer vermektedir. ritzer'in kitabı ise tamamen klasik sosyologların kuramsal katkılarıyla ilgilidir.
klasik sosyoloji konusunda dünya çapında kabul edilen en önemli kaynaklardan biri olan ritzer'in bu eşsiz kitabı, himmet hülür'ün son derece yalın, açık ve anlaşılır nitelikteki mükemmel çevirisiyle türkçeye kazandırılmıştır. bu kitabın, sosyolojik konuları, kavramları ve kuramları sosyolojinin kendi tarihsel gelişim çizgisini takip ederek anlamak isteyen öğrencilere ve araştırmacılara katkısı çok büyüktür. klasik sosyologlar hakkındaki bilgilerini geliştirmek isteyen okurlara kitabın sonundaki geniş ve zengin kaynakça yol göstermektedir.