sinir sistemini rahatlatarak kafa yapan bir müzik türüdür.fakat bu özelliğinden pek bi kimsenin haberi yoktur.örneğin sokaktaki vatandaşa klasik müzik ne diye sorulduğunda,karşılığında ben anlamam klasik filen diyerek durumu geçiştiren ve yahut bu müziği sadece bir gruba bahşetmiş halkın,aslında bir defa klasik müziği dinlemesi ile kafa yapma özelliğini anlaması sonuçu ne içki ne sigara kullanmayacağını bilmemesidir.
halkımız arasında sıkıcı olarak bilinen müzik türüdür. hiç dinlememiş insan bile bu yorumu yapar. oysa ki hayatımızın birçok alanında biz farkına varmadan karşımıza çıkmaktadır. örneğin okul zilllerinde, cep telefonu melodilerinde, dizi veya film müziklerinde klasik müzik eserlerini sıkça duymaktayız.
günümüz müziğinin temelidir. asırlardır hayatta kalmayı başarabilmiş bir müzik türüdür. en tanınmış klasik müzik bestecileri: Johann Sebastian BACH, Ludwig van BEETHOVEN, Wolfgang Amadeus MOZART, Antonio VIVALDI, Peter Ilyich TSCHAIKOVSKY, Johannes BRAHMS, Fryderyk CHOPIN, Anton DVORAK, Georg Friedrich HÄNDEL, Franz Joseph HAYDN, Sergei RACHMANINOFF.
zamanının piyasa müziğidir. kompozisyon hocam zamanında mozart ta piyasaydı diyerek beni yarmıştı. klasik müziği bide dönemlere ayırma gereği duyulmuştur. barok dönem,klasik dönem,romantik dönem,geç romantik dönem ve empresyonizm,20. yy müziği,ikinci viyana okulu ve sonrası. son iki yazdığım normal insanlar tarafından dinlenesi şeyler değildir. diğerleri ise dinlenesi hatta çok güzel eserler bulabileceğiniz türdendir. dinlenmesi şiddetle tavsiye olunur.
azıcıkta 21. yüzyıl bestecilerinden bahsedelim. avrupada ve abd'de özellikle bestecilik işi iyi gelir getiren bir meslektir. ülkemizde ise karın tokluğuna çalışılır anca. bu nedenle bizim kuşak kompozitörler bir an önce yurt dışına kaçmanın hesaplarını yapmaktadırlar. illa ki gidip görmek lazım oralarda ne oluyo takip etmek lazım ama eğer potansiyeli kuvvetli olan türk bestecileri adlarını duyuramıyorsa sorun bizde demektir. çünkü iyi eğitim veren konservatuarlar mevcut ülkemizde. ama şu son iki sene içinde girişilen bestecileri bir araya getirme projesi olumlu sonuç verirse ülkemizin bu konuda daa ileri gideceğini umuyorum.
netice itibariyle bırakın ülkemizde dünyanın her yerinde klasik müzik bugün en az dinlenen müzik türü. diyorum ya, zamanında piyasaymış.