türk toplumun yapmadığı şeylerden biridir. arabesk dinleyen milyonlarca insan bulunurken klasik müzik dinleyenler azınlıktadır. bu durum beni üzmektedir.
aslında gerçekten süper bir müzik kulağı isteyen bir iştir. fakat sadace winamp a atıp last fm e beethoven skroplayınca kendini klasik müzik dinleyicisi sanan türk ergenleri bunu yapar ve "türkler arabesk dinliyee klasik dinlemiyee" diye methederler.
yani tamam gerçekten zor bir iştir sabır ister müzik kulağı ister. ama şimdi bundan haz almayan var alan var anlayan var anlamayan var sırf milliyetçi diye yabancı müzik dinlemeyenler bile varken tutupta böyle yapmak saçma doğrusu.
gerçekten iyi bir müzik kulağı istemeyen durumdur. klasik müzik, dünyanın tüm insanlarına hitap edebilir. her türlü duyguya (öfke, sevinç, nefret, aşk, çaresizlik) dokunabilecek bir müzik türüdür. yanı sıra bilimsel araştırmaların da gösterdiği üzere, gerçekten zekayı ve hayal gücünü etkileyebilen bestecilerin eserlerini dinlemek, herkes için faydalıdır **. önyargılarını kırabilmiş bir kişi, türk müziğinde bulunmayan çok sesliliği zamanla fark edip benimseyebilecektir. bir piyano eseri ve onun orkestrasyonu arasındaki farkı zamanla duyabilecektir. bu gerçekten yeni ufuklar açacak ve tıpkı damak tadı gibi, müzikten apayrı bir tat almayı sağlayacaktır. müzik dinlemek için, insanların sadece işitebilmesi yeterlidir, buna klasik müzik de dahil. klasik müzik dediğimiz şey, yıllardır ülkemizde bir aşık veysel olmuştur, karacaoğlan olmuştur, aşık mahzuni olmuştur, fazıl say sayesinde en son ömer hayyam olmuştur ki, eşsizdir. televizyonun önümüze ısıtıp koyduklarına değil, ülkemizin yetiştirdiği önemli bestecilere kulak verirsek, kendimizden illa ki bir şeyler bulabileceğimiz, sonsuz genişlikte bir türdür, klasik müzik.
gecenin bir yarısında başını yastığa koyduğunda ilaç gibi gelir. sözlerini sen yazarsın her defasında moonlight sonata'nın. vivaldi'nin four seasons'ı gün içinde bir neşe verir size. chopin yağmurlu havaları sever. bach'ı kışın dinleyebilirsiniz. ferid farjad ise her daim iyi gelir yaralara.
bu eylemi bir ruh dinlendirme sakinleşme olarak gören insanlardan ekseriyetle kaçmanızı gerektiren durum.
olayı anlamamıştır klasik müziğe sakinleştirici diyen insan. bunu diyen insan metal ve rock müziği de insanı coşturan sinirlendiren bir şey gibi algılar, müzikten de hiç bir sanat eserinden de bir b.k anlamadığı gibi entel gözükmek için kafa siker.
wagner in valkyrie sini mozart ın requiem ini sakinleşmek için dinleyen insan varsa beri gelsin bir konuşucam. arkadaş bu insan herhalde agresif ve tepkili anlarında da pink floyd dinliyordur coşmak için.
neyse konuya dönersek klasik müzik enstrümantel doğasıyla türk insanına ilk başta uzak gözükür, bankaları aradığınızda çalan gıygıy gibi gelir ama anladıktan ve alıştıktan sonra her duygunuza mükemmel uyum sağladığını fark edersiniz. kafanızı siken sözler olmadığından her şey hayal gücünüze bağlıdır; bestekar o şarkı aşkı anlatsın ister siz o şarkıyı dinleyince sıla hasretine kapılırsınız veya sinirlenirsiniz. bu yüzden dinleyiciye geniş bir hareket alanı sınırsız bir hayal gücü imkanı sunar klasikler. şehrin göbeğinde trafikte de dinlenebilir , sonbahar akşamları kilyos plajında da dinlenilebilir öyle geniş bir mekana, duyguya ve zamana hitap eder.
sana gelirsek sırf sakinleşmek veya ders çalışmak için klasik müzik dinleyen arkadaş, dinleme demiyorum hobi olarak yine dinle ama hakkını vererek dinle bari vivaldi summer'ını coştururken , blue danube ruhun derinliklerine işlerken sen termodinamik çalışabiliyosun ya hani bu robotlukla artificial intelligence olayına girsen kimse numara yaptığını anlamaz şerefsizim.
batıda çok küçük yaşlardan itibaren gayet sıradanken (yetiştir(il)me tarzı-algı farklılığı), doğuda ise daha ziyade entelektüel muhabbetlere mezedir kendisi.
ziyadesiyle sağladığı doluluk, çokta arka fonda umarsızca dinlemeye gelmez. bi progressive rock dinleme yani transa geçme eşiğinden çokta farklı değildir nazarımda. yani değerliliği aşikardır.
ruhunu dinlendirmek için sıkça başvurulması gereken etkinliktir. ama şöyle bir sıkıntı var: benim etrafımda dinleyen insan olmadığı için bilgi birikimde çok sayılmaz. Sözlükte dolanırken bir arkadaş paylaşmış sonra dayanamadım bende paylaştım. klasik müzik testi; bestekarların en güzel eserlerini sorup çoktan seçmeli seçiyorsun. en çok bilene cd veriyorlarmış.
Türkiyede kimseye söylenmemesi gereken eylemdir.insanlar size kendinizi kötü hissettirir. antin kuntin tiplere benzemeye çalıştığınıza yorarlar bu eylemi.2015, hala aynı her şey..serdar ortaç dinlemek daha normaldir çünkü bu ülkede. işte bu yüzden bir tavsiye, dinleyin ama kimsenin haberi olmasın.