aslinda hep karistirilandir. bir enstrüman oldugu söylenir, alakasi yoktur aslinda. dert ortagidir o! kimseye söyleyemedigin, icin de büyüttügün acilari biraz öfkeyle, sinirle, pismanlikla, kaybetmislikle kulagina fisildadigin ve onun sana notalar eslinde geri döndügü alettir. cikan ses, müzik degil senin kendi icindekilerdir. ve unutulmamasi gereken bir sey vardir, insanin icinde klarnete anlatacagi bir seyleri yoksa ömrü boyunca ugrassa bile bir "dit" sesinden baska bir sey cikaramaz. eger calabiliyorsaniz ya da calmayi birakin nasil güzel bir enstrüman oldugunun farkindaysaniz dünyanin sayili sansli insanlarindansiniz demektir. sesini ölene kadar duymak istedigim, dert ortagim benim.
insana hüznü ve neşeyi bağdaşlaştıran bir ahenk oluşturan,trajikomik bir hiççilik gibi darmadağınıklığında olan asıl mükemmelliyeti,enstürmanlar arasında tamamen aile babası olan çalgı.
ilk başlayanlar için gırnata diye tabir edilen metal klarnetin kullanılması tavsiye edilir. öyle 3_5 ay çalarak virtüöz olacağınızı sanıyorsanız fena halde yanılırsınız üzerine yoğun emek ve alaka verilmesi gereken aşk aletidir.
bek, baril, üst gövde, alt gövde ve kalak olmak üzere 5 parçadan oluşan nefesli çalgı. en çok bilineni sol klarnet ve sibemol klarnettir. çalmak için bek'e (ağızlık) bir kamış takılması gerekir. türk sanat müziğinde genellikle sol klarnet, batı müziğinde ise sibemol, mibemol, la klarnetleri yaygın olarak kullanılır.