Herkesin etrafında, başkalarının girmemesi gereken sembolik bir alan vardır ki, buna "kişisel alan" diyoruz. Kişisel mesafe fiziksel sebeplerden kaynaklanmaz, sadece kişilerin diğer insanlarla kurdukları ilişkilerin niteliğinden kaynaklanır. Kişisel alanın genişliği kişiler arasındaki samimiyete göre değişmektedir. Eğer bu sınırı bilerek veya bilmeyerek aşarsanız, karşıdaki kişi hemen rahatsız olacak ve uzaklaşma isteği hissedecektir. *
özellikle asansörlerde iyice tecavüze uğrayan alandır. normalinde maksimum 6 kişinin binebileceği asansöre sırf içindeki tabelada 8 kişilik yazdığı için kucak kucağa biniyoruz bazen. e haliyle kişisel alan falan kalmıyor. sırtını asansörün cephelerine dayayanlar gene bir nebze rahat. eğer ortada kalmışsan önden, arkadan, sağdan, soldan ufak ufak dürtmeleri hissedebilirsin rahatlıkla. (bkz: asansörde sevişen dayıların memleketi)
istanbul'da olmayan alandır. oraya da avm dikmişler. özellikle metrobüste olmayan bu alan neticesinde insanlar birbirlerine temas ve dayanışma halinde adeta bir sevgi yumağı halinde yolculuk etmektedir. ancak bazen aralardan bu temaslardan rahatsız olanlar da çıkabiliyor.
Metroda sorunu yaşanılan alan. Örneğin yanıma oturan bazı kişiler marifet gibi bacaklarını ardına kadar açıyor. Sıraya girmeyi, yer vermeyi bilmeyen öyle çok kişi var ki…
ülke genelinde 13 milyon istanbul içinde 4 milyon olan sığınmacı ve kaçaklar ülkelerine geri gönderildiğinde, istanbul'da felakete neden olacak deprem önlemleri çerçevesinde sanayi anadoluya kaydırılıp nüfus anadoluya dağıtıldığında herkesin kişisel alanı olmuş olacak. %2.23 e selam olsun gerisi bize ağlamasın şikayet etmesin.