dolar yükselmediği sürece tam bir illüzyondur. doların yükselmesi de devalüasyon anlamına geleceğinden yine anlamsızdır. en iyisi milli gelirin sabit kalıp masum insanların kafasını karıştırmamasıdır.
Toplam geliri, henüz milli olamamış genç kız ve erkekler düşülmüş nufusa bölünce çıkan rakamdır herhalde.
Milli olmamış sporcular çıkarılınca $32,44 daha artiyormus kişi başına düşen gelir.
dogrudur, inanilabilir. bazi kesimler paranin amina nasil bir koyduysa artik, ortalamaya dokunce kisi basina boyle bir rakam cikiyor olabilir. neydi, durmak yok yola devam!
halka olan yansıma(ma)sı sayılarla net bir biçimde ortaya koyulup üstüne bir de kaynak gösterilince bir takım akp'ci yalamaları rahatsız etmiştir. öyle eksiye basıp kaçmak yok aslanım, çık neyse konuş görelim.
gelir dağılımında değişme olmadığı sürece sıradan vatandaşı pek de ilgilendirmeyen yükseliştir.
2005 yılında en alt gelir grubunda yaşayan %20'nin milli gelirden aldığı pay %5,6'ydı, bugün %5,8. yani hiç değişmedi. en üst gelir grubunda yaşayan %20'nin aldığı pay ise yine %47 ile %46,5 arasında gidip geliyor. burada da değişiklik yok.
gelir dağılımı belirleyen gini katsayısı yaklaşık 7 senedir 0,40-0,41 düzeyinde, yani bu noktada da değişen bir şey yok.
toki (sözde) düşük gelir grubunda yaşayan insanlar için konut yapıyor ancak kendi evinde oturan insanların nüfusa oranı yine 7 senedir %60 düzeyinde, virgülden sonrası oynuyor. yani yapılan onbinlerce konut kendi evinde oturup ilave konut edinecek gelire sahip olanlarca alınmış.
böyle olunca kirada oturanların toplam nüfusa oranı da yine 7 yıldır hemen hemen aynı. (%22 - %22,4)
herhangi bir kişi ya da kuruma borcu olmayanların nüfusa oranı mesela, %46'dan %38'e düşmüş. sence bu mu başarı?
bildiğiniz üzere çin'den hızlı büyüyen(!) türkiye'den (%8,5) bahsediyor sevgili hükümetimiz ancak şu an burada konuşmakta olduğumuz kişi başına milli gelir 2009'da yaşanan sert düşüş haricinde yıllardır usd 10.000 düzeyinde.
sebep? tabi ki başbakanın "en az 3 çocuk" telkini ile beyni uyuşan nüfusun her yıl ortalama %1,2 artması.
hükümetlerin bu gibi ayak oyunlarına karşı uyanık olunması gereken şey alt ve üst gelir grupları arasındaki gelir farkının istatistiğidir. normalde biz bu alanda çok berbat bir ülkeyiz. üstüne üstlük 10 yılda 2-3 adet büyük kriz yaşanan türki'ye de zenginin daha zengin fakirin daha fakir olduğunu kimse kimseden saklayamaz.
aylık geliri 1 trilyon olan armatörün gelirindeki 100.000-tl'lik azalış toplumun cebine mi giriyor yoksa başka bir zenginin cebine mi giriyor bunun cevabını almalıyız.