pegasus yayınlarından çıkan, yazar eugene rogan'ın yeni kitabı olan "araplar bir halkın tarihi" altına yazılan bir yorum beni biraz şaşırttı, birazda üzdü.
şöyle ki; dünyadaki tüm devletlerin ve hükümetlerin okullarda öğrencilere verdiği tarih dersi anlatılan tarihtir. genellikle askeri başarılar ile övünülür. yenilgiler bile yumuşatılarak yansıtılır. gerçektir ama olumsuzluklar pek verilmez bilgi olarak.
bir de asıl olan tarih dediğimiz gerçek tarih vardır. gerçek tarih ise objektif yaklaşımlarla sebep&sonuç ilişkisi içerisinde bilgi amaçlı sunulur. genellikle kaynaklarla desteklidir. devletlerin gizli kasalarından çıkartılan belgeler, yazışmalar vs. eklenmiştir.
eugene roganoxford üniversitesi profesörüdür. daha önce osmanlı ile ilgili de derlediği 512 sayfalık "osmanlı'nın çöküşü" kitabı vardır. başlıkta bahsi geçen "araplar" kitabı 712 sayfalık bir kitap, öyle fantastik hazırlanmış bir roman değil.
garip bir şekilde; bu yazarın yazdığı kitaplar, ilgi duyan kişiler ve devletler tarafından kaynak olarak kabul ediliyor. bir çok özel kaynağa nereden ulaştığı bilinmiyor ama farklı söylentiler mevcut: özel giriş izninin olduğu gibi. yazdıklarını, bu bilgileri saklayan devletler bile inkar etmiyor, düşünün yani. bir nevi tek başına wikileaks gibi adam.
bu tip kitapların okuyucuları farklı kafadalar zaten. hiç bulaşmayın.