arkadaşlar çok sık sorulduğu için yazıyorum, kitap yayınlamak para kazandıran bir durum değil çoğu zaman, yani yatıracağınız parayı büyük ihtimalle satışlardan çıkartamayacaksınız.
Twitter veya whatpett (umarım doğru yazdım) de 5-10 bin takipçiye ulaşan herkesin yaptığı eylemdir. Şu an güncel ve popüler olan yerli yazarlarımızın çoğunun konusu benzerdir. Yok kötü çocuklar, karanlık sırlar, düşman okullar vs. Liseli ve ateşli gençlerimizin ellerinde gezmektedir.
Ancak bu kitapların okunmasına önceden olumsuz gözle bakmama rağmen artık bakmıyorum çünkü şuanda bu bizim önemsiz olarak gördüğümüz kitabı okuyan gençlik bir süre sonra kitap okuma alışkanlığı kazanmış olacağından artık sabahattin ali, Ahmet Hamdi Tanpınar, dostoyevski, Zweig, Tolstoy ve daha ismini sayamadığım birçok önemli yazarı okuyacak. Ama bir yerlerden sevip başlaması lazımdı tabi.
5-10 bin takipçisi olan o kadar kolay kitap çıkartamıyor, mesela büşra küçük Kötü Çocuk isimli çok satan kitabını çıkarmadan önce watpett'de 100 milyon tıklamayı geçmişti.
Ama ülkede okur sayısından daha çok yazar var o da ayrı tabi
Evet maalesef kitap yayınlamak ciddi bir para gerektiriyor, işin en kötü kısmı bu, edebiyatın gelişimi açısından bir darbe... para talep etmeden kitap yayınlayan yayınevi neredeyse kalmadı diyebilirim, ben de kitaplarımı yayınlarken ücret ödedim, memnun muyum evet memnunum ama yine de insan kendini kötü hissediyor, yani bu işler her para verenin kitap yayınlayabildiiği bir durum olmamalı.
7 kitap yayınlamış birisi olarak; kitabı yazıp bitirmek ayrı bir stres kaynağı zaten ama yayınevi süreci daha da karmaşık. yayınlayacak yer doğru yer mi, kusursuz çıkartır mı, istediğim gibi olur mu her şey derken ömrünüzün yarısı gitmiş oluyor zaten. bunun bir de mali ve manevi boyutu var. yıpranma payını da güzelce eklersek üzerine yeterince sancı çekmiş oluyoruz... bir de insanların alıp okuması ve yorumlaması var tabi...
yeterince okura ulaşsanız bile kitabın okunduğunu görmek çekilen bütün çileye değiyor...